• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverket omprövar

MIG logoAtt Migrationsverket (MIG) omprövar sitt beslut gällande Goldlyn från Nigeria är inte mer än rätt. Äntligen! Det är inte ofta, det är faktiskt ytterst sällan – alldeles för sällan – som det sker.

I en artikel i Expressen den 10 maj säger Inger Lagerström på MIG:s presstjänst:

”Det här är iinte vanligt, men vi kommer att ta upp ärendet för omprövning”.

Det har hänt i några enstaka fall att MIG omprövat sina beslut t.ex. när det gällt felaktig indragen eller nedsatt dagersättning åt asylsökande. Men först efter hård kamp och påpekande att sunda förnuftet säger att det är bättre på alla sätt, inte minst samhällsekonomiskt, att MIG själv ändrar sitt felaktiga beslut än att det ska överklagas till Länsrätten. Och att det inte heller är mer än rätt att en statlig myndighet, när den gör fel, rättar till det!

Men så fjärran från sunt förnuft och normal rättsordning har man befunnit sig på MIG (och andra myndigheter) att man i så gott som 100 % av uppenbart felaktiga beslut rutinmässigt hänvisat motparten till domstol: ”Du får väl överklaga då, om du inte är nöjd”. Hur många av oss har inte hört just de orden från Försäkringskassan, Skatteverket och andra instanser, och hållit på att krevera av frustration när vi vetat att det är myndighetens anställda som gjort fel?

Det hedrar naturligtvis MIG att verket medger att dess personal agerat felaktigt och att man nu tar upp Goldlyns ärende till ny prövning. Och vad händer med den anställda som satt Goldlyns liv på spel, det vill jag också veta. Har han/hon avkrävts faktiskt ansvar och fått sluta? Eller är brott mot sekretesslagen och äventyrande av annans liv inte så allvarligt? Har han/hon – som vanligt oavsett hur grova fel MIG:s anställda begår – bara omplacerats lite lätt tills det hela blåser över? Eller har inget alls hänt?

Det är som sagt bra att MIG äntligen erkänner felaktigheter och gör något åt det. Men det faktum att fel erkänns innebär ju också att någon levande människa (inte datorerna eller ”systemet”) har begått allvarliga fel och är klart olämplig att syssla med den här typen av ansvarsfulla arbetsuppgifter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: