• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Saudier får fond för låginkomsttagare

Kung AbdullahSaudiska ekonomer och analytiker hyllar beslutet som tagits av kung Abdullah (väktare över de två heliga moskéerna), att introducera en ny, riskfri fond för enskilda och familjer som har låga inkomster. Det skulle förbättra livet för vanliga människor och ge en skjuts både åt småföretagare och därmed landets ekonomi.

Kung Abdullah presenterade sin plan när han tog emot journalister från Saudiarabien och Gulfländerna i sitt platas i Riyadh i måndags. Fonden ska göra det möjligt för saudiska medborgare och medborgare i andra Gulfländer att investera upp till 500.000 SR under en tvåårsperiod, och staten bär eventuella förluster. Fonden ska rikta sig till enskilda investorer, som kan komma att uppgå tillt tre miljoner.

"Det blir inte tillåtet att investera mer än 500.000 SR", sa kungen. "Fonden ska vara till för människor med begränsade resurser, anställda och andra. De är viktigast för mig."

Kung Abdullah sa att små investerare kan få "investera två år. Om de får en vinst, då är det tur och Allahs vilja att så sker. Och om de förlorar så fiinns deras kapital skyddat hos oss."

Kungen nämnde inte när fnden ska inrättas, men tillade: "Det finns inga tvivel om att jag är fast besluten att inrätta denna fond."

Saudiska myndigheter väntas meddela regler och bestämmelser för fonden, och hur den ska fungerar, inom några dagar.

Ekonomen Walid Arab Hashim, som också är medlem av Shoura Council, sa att en sådan fond skulle hjälpa ett stort antal människor med låga inkomster att investera utan rädsla för förluster. "Det är ett utmärkt tillfälle för familjer med låga inkomster att investera pengar genom fonden. Och staten hanterar och skyddar deras pengar", sa han.

Ehsan Bu-Hulaiga, också han ekonom och ordförande i kommittén för finansiella affärer i Shoura Council, beskrev fonden som "ett mycket stort och unikt initiativ från kungen" och sa att fonden kommer att ha positiv inverkan på ekonomin.

Analytikern Dawoud Al-Shiryan sa att fonden passar väl in i kung Abdullahs policy som handlar om att höja levnadsstandarden för saudierna. "Fattigdom och arbetslöshet främjar terrorism och instabilitet och kungen vet att resultatet av hans beslut får en viktig politisk betydelse."

Ahmed Nasser, en ung saudisk man, vars enda inkomst kommer från avkastning från aktier, sa att han hoppas att fonden ska skydda småinvesterare som han själv från människor som manipulerar börsen.

Fahd Al-Harbi, en annan aktieinnehavare, sa att han förlorade 100.000 SR av sin investering på 180.000 SR. Han sa att han inte var säker på om han skulle kunna få tillbaka sina pengar. "Jag hade planerat att lämna aktiemarknaden. Men den nya fonden ger mig hopp om att kunna återfå de pengar jag förlorade på börsen."


Källa:

Arab News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: