• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Protest mot arbete?!

Journalistförbundet protesterar mot att AMS ”sanktionerar gratisarbete” genom att införa praktik för arbetslösa som fyllt 20 år, berättas i tidningen Journalisten. Praktikanterna får ingen lön men de får aktivitetsstöd (pengar) från Arbetsförmedlingen.

Journalistik är ett yrke som anses så viktigt att det regleras i grundlag. Om vi sanktionerar gratisjobb för journalister får det konsekvenser för löneutvecklingen. Det sänder konstiga signaler om hur vi ser på vårt yrkes status,” säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

Hon kan tänka sig att arbetsgivare och klubbar ser på praktikanterna som en möjlighet att få avlastning och ett tillfälle för unga att komma in i arbetslivet.

Jaha! Är det alltså bättre att unga människor inte får någon praktisk inblick och erfarenhet alls av journalistiskt arbete? Och vad menas månne (finlandism) med att arbetsgivare ”ser praktikanterna som en möjlighet att få avlastning”? Skulle det vara negativt, eller? Det är väl alldeles utmärkt om människor får vara med och jobba och ”avlasta” och får betalt för det (självklart!) i stället för att sitta hemma och låta tiden rinna iväg utan att de får några nya kunskaper alls. Det är också tämligen märkligt att se det som något negativt att de af-sponsrade praktikplatserna kan vara ”ett tillfälle för unga att komma in i arbetslivet”. Vad är det för negativt med det, det är väl tvärtom alldeles ypperligt strålande att unga får ett tillfälle att komma in i arbetslivet? Eller är det helt upp-och-nervända världen vi lever i, här i utkanten av världen, i lilla Sverige?

(Parentes: sååå himla märkvärdigt är det väl ändå inte att vara journalist? Det finns massor av riktigt dåliga sådana, med dålig språkhantering och svagt innehåll i sina texter och inslag. Och massor av lysande journalister, men också andra skribenter som inte springer omkring med beteckningen ”jourrrnnnnaaaliiissst” i eldskrift på bröstet i tron att de är så speciellt mycket viktigare och värdefullare än andra…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: