• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Märkligt utspel i Agenda den 21 maj

Den sista programpunkten, "utspelet", i samhällsprogrammet Agenda gjordes den 21 maj av Ylva Forsberg, ordförande i Värnpliktsrådet. Ett lätt bisarrt utspel, i varje fall för den som lyssnar med inte helt svenska öron. Men mycket i det svenska samhället är ju lätt bisarrt sett utifrån och av människor som inte formats av det svenska samhället att tänka och tro och tycka på ett visst sätt.

Det som var så slående och märkligt var att utspelet gav intryck av att svenska soldater på något sätt skulle vara annorlunda än andra och att de a) är mer korkade för att de inte förstår att de uppdrag de sänds ut på i krigshärjade länder kan vara farliga och b) för att man på ett naivt sätt vill att svenska soldater nästintill ska omfattas av svenska trygghetsregler och garantier om att de inte blir skadade. Har man den inställningen och tror man att det ska gå att sätta svenska soldater i skottsäkra plexiglasbubblor och skicka med dem fackets regler för hur mycket de får arbeta och hur många raster de måste ta etc, då kanske man ska ompröva själva tanken på att alls sända svenskar på internationella uppdrag där det kan hända något utanför vad som enligt svenska normer är acceptabelt. Man bör nog också försöka – även om det tycks vara mycket svårt – inse att Sverige knappast kan ändra på hela resten av världen så att den fungerar efter svenska normer. Så här sa Värnpliktsrådets ordförande bl.a.:

Värnpliktsrådet frågar sig om de värnpliktiga ges objektiv information om vad dessa insatser kan innebära? Vet de att de kan hamna i en situation där de måste skjuta en annan människa, se sin kamrat omkomma eller kanske själva dö.

Att den svenska skolan är urusel och t.o.m. ofta undermålig är ett känt faktum, men att unga svenskar skulle vara korkade att de inte begriper att de kan hamna i svåra och farliga situationer när de sänds till Afghanistan och andra synnerligen våldsamma och osäkra länder, det kan väl ändå inte vara möjligt? Om det skulle stämma att svenskar är så dumma, då är det inte rätt vare sig mot dem eller de människor de ska hjälpa med "fredsbevarande insatser" att skicka dem någonstans alls för då kan de snarare vara till skada än till nytta. För alla.

Exakt vad Ylva Forsberg egentligen vill säga med sin slutkläm är oklart.  För vad hon uttalar är ju absoluta självklarheter som ivarje normalt funtad människa förstår:

Unga svenska soldater kommer att stupa i utlandet. Det kan var någon du känner. Det kan vara en släkting eller ditt barn. Det kan till och med vara du.

Sverige får välja att antingen fortsätta att svenskar till kris- och katastrofområden, människor som själva av egen fri låtit sig rekryteras – trots att det är farligt. Eller upphöra att sända soldater på internationella uppdrag. Det går ju faktiskt inte att mbl-förhandla med någon om vilkor och särskilda regler just för svenskar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: