• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Gripen har inte rätt att ringa ett samtal!?

En uzbekisk dissident som har uppehållstillstånd (asyl) i Norge, Mohammed Solih, var på väg till London via Stockholm. På Arlanda greps han av passpolisen för att han var efterlyst i den (skurk)stat som han flytt från, Uzbekistan. Dagens Nyheter skrev och hade talat med Rikskriminalen om fallet.

DN frågade Rikskriminalen som handhar Interpolfrågor:

"Är det brukligt att man anhåller människor trots att de har gällande resehandlingar och trots att efterlysningen har utfärdats av en så kallad skurkstat?"

Personen som fick frågan ville förbli anonym och ville inte kommentera det enskilda fallet.

Amerikanska Human Rights Watch har frågat varför Solih inte fick kontakta norska ambassaden, där han har fått asyl där. Det visar sig att vare sig i Norge eller Sverige har man rätt till ett telefonsamtal, vilket man har t.ex. i USA.

Känner folk till det? Att man, om man grips av svensk polis, inte har rätt att meddela någon människa att man är gripen? Jag hade ingen aning om att man inte har en självklar rätt att få ringa och meddela sina närmaste att man blivit gripen. Om det verkligen stämmer så borde lagen ändras. Man är ju misstänkt men faktiskt inte skyldig till något (om man inte tagits på bar gärning) när man grips, och då borde åtminstone inte anhöriga straffas genom att de intr får veta var deras närstående finns.

Mohammed Solih släpptes efter att ha varit inlåst en natt i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: