• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Aftonbladet fortsätter visa dåligt omdöme

Aftonbladet logoI går skrev jag direkt och spontant ett inlägg under rubriken Nu har Aftonbladet och Expressen gått över ALLA gränser om deras oansvariga publicering av en liten flickas berättelse om hur hennes 12-åriga kompis blev mördad och hon själv både våldtagen och knivhuggen. Aftonbladet satte dessutom ut en helsidesbild av flickans ansikte!

Nu har många andra också kritiserat tidningarnas okänslighet och gränsöverskridande när de på det här sättet hänger ut ett barn och har mage att hänvisa till "allmänintresse" och att "föräldrarna gav sitt tillstånd". Något allmänintresse av att se bilder av den stackars flickan finns inte. Och skulle det finnas intresse hos någon att se hur flickan som våldtogs och knivskars ser ut så är det nästintill perverst – har man egna barn och har man normal empati så vill man inte se ett barn som lider i den här situationen!

I går uttalade sig Barnombudsmannen skarpt emot publiceringen, idag fördömde också en representant för Rädda barnen i P1 Morgon att tidningarna intervjuat, namngett och publicerat bild av flickan (Expressen har publicerat en bild där flickan håller händerna för ansiktet, Aftonbladet en helsidesbild av hennes ansikte). Rädda barnen-representanten var kanske lite väl försiktig när det gällde att tala om föräldrarnas ansvar – självklart har föräldrar ansvar för sina barn. Föräldrarna borde inte ha tillåtit att deras dotter visades upp på det här sättet, två dygn efter den fruktansvärda händelsen. Men om nu föräldrar saknar förståelse och instinkter att skydda sitt barn, då borde media visa bättre omdöme.

Något som förvånade mig mycket stort och fick mig att fundera över hur den här flickan egentligen har det hemma var följande beskrivning, som fanns i Aftonbladet i går:

""Hon sprang till närmaste busshållplats, 100 meter bort. Ringde polisen och berättade om vad som hade hänt."

och sedan:

"Klockan fyra natten mot lördagen väcktes Nathalies mamma, Anneli Holmström, som är höggravid, av telefonen."

Det var först då hon fick veta att hennes dotter blivit knivskuren. Och det som förvånar och förbryllar i den här berättelsen är att en 13-årig flicka ringer polisen, det första hon gör, och inte sin mamma eller pappa!!! Det är svårt att förstå att den första instinkten hos ett barn är att ringa polisen och inte mamma! Vad beror det på? Har föräldrarna visat brister i sitt föräldraskap gentemot flickan så att hon inte räknar med deras hjälp utan hellre ringer polisen när hon är i yttersta nöd? Kan sådana brister vara en förklaring till att de inte förstår att de borde ha sagt ett absolut och entydigt nej till reportrar som vill intervjua deras dotter?

Den här publiceringen borde inte ha gjorts. Familjen förstod inte vidden av publiceringen själva, som t.ex. att den kanske blottar annat också, som den inte nödvändigtvis vill ska komma till allmänhetens kännedom. I varje fall väcker både flickans och föräldrarnas agerande en hel del frågor.

Och i dagens Aftonbladet fortsätter föräldrarna att uttala sig! Men nu kallas Nathalie plötsligt för "Malin" och i slutet av artikeln anges att "Malin" är ett fingerat namn!" Tror föräldrarna och Aftonbladet att folk är dumma eller att alla läsare glömmer namn och bild en dag efter publiceringen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: