• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2006
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Att jaga svartjobbare med flugsmällor

Bland annat Helsingborgs Dagblad rapporterar om svartjobb i ett femtiotal skånska byggfirmor. I 80 specialgranskade små byggfirmor i nordvästra Skåne har Skatteverket hittat oredovisade inkomster hos över 50, alltså inkomster från svartjobb. Det rörde sig om företag med en eller ett par anställda. Tillsammans hade företagen undanhållit mer än 40 miljoner kronor i skatt. Skattekontoret i Helsingborg började granska företagen våren 2003 och valde då ut firmor som de i förväg misstänkte för fusk.

FlugsmällaFoto: SMACK insektsdräparen (reklambild)

Titt som tätt rapporteras om svartjobb här och svartjobb där och om att Skatteverket utreder och granskar. Den bild som kommer för mitt inre är en bild av en massa små skattemänniskor som springer omkring med flugsmällor nära en soptipp en varm dag. De försöker slå ihjäl flugorna med sina smällor, men för varje fluga de smackar ihjäl så finns det tusentals fler. De hinner aldrig, aldrig någonsin utrota ens en bråkdel av insekterna hur mycket de än springer omkring.

Vad borde detta få människor att förstå? Jo, att svartjobben som är så oerhört utbredda och vanliga, finns "for a reason"! Och hur många gånger har jag inte försökt sticka upp och pipa om att staten säkert skulle få in mycket mer pengar i skatt, inte mindre, om inkomstskatterna och de sociala avgifterna sänktes ganska rejält. För alla de svartjobbande, "hederliga" människor jag träffar vill betala skatt, vill jobba "vitt" – varenda en! De vill kunna köpa saker på avbetalning, ta ett mobilabonnemang, köpa bostadsrätt, samla pensionspoäng. Det kan de inte när de jobbar svart. Men om de inte jobbar svart kan de inte försörja sig, överleva.

Det är absolut dags att vi tar tag i detta ordentligt och inte viftar bort frågan om sänkta skatter och arbetsgivaravgifter som "moderatpolitik" eller något annat dumt. För det är inte "moderatpolitik", det borde vara allas vår politik att se till att så många människor som möjligt som jobbar hårt också kan försörja sig på sina inkomster och inte behöva hålla på med svartjobb. Och då finns det bara en väg, det säger alla enmans- och småföretagare jag talat med och det kan också varje tänkande människa själv räkna ut,  och det är sänkta-skatter-vägen.

Ordet "svartjobb" får 113 000 träffar på Google.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: