• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2006
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Ja, det är sant!

Migrationsverket logoFöljande information kommer från Migrationsverket (läs först föregående inlägg):

Håkan Sandesjö ger stöd i utvecklingsarbetet inom asylområdet.

Som ett led i det pågående arbetet med att utveckla asylprocessen kommer Håkan Sandesjö i samverkan med verkets ledning ta fram förslag till effektiviseringar. Uppdraget syftar till att sänka kostnaderna så att verket kan genomföra sitt uppdrag med en verksamhet i balans vid utgången av 2007.

Håkan Sandesjö har som tidigare generaldirektör för Utlänningsnämnden stor kompetens och lång erfarenhet inom området. Efter nedläggningen av nämnden knöts han till utrikesdepartementet. Han är under ett år anställd vid enheten för resurser i migrationsprocesserna (RIM) där han nu har det aktuella uppdraget.

– Efter nämndens nedläggning är Håkan Sandesjö tillgänglig som resurs. Det är värdefullt att någon med den bakgrunden kan bidra med sitt kunnande och fungera som stöd i utvecklingsarbetet på verket, säger Janna Valik.

Bakgrunden till uppdraget är att verket länge har haft svårigheter att nå de uppsatta målen inom asylområdet med de resurser som statsmakterna har tilldelat verket. Syftet med Håkan Sandesjös uppdrag är att i nära samverkan med ledningen ta fram förslag till lösningar som gör det möjligt att minska kostnaderna och samtidigt nå målen.

Asylområdet är ju sedan tidigare föremål för förändring och utveckling under Lars-Gunnar Lundhs ledning. Håkan Sandesjö kommer inledningsvis att kartlägga alla de åtgärder som är genomförda eller planeras, för att ta tillvara de idéer som finns och stödja den utvecklingsprocess som pågår.

Till uppdraget hör att lämna förslag till hur asylprövningen kan stärkas så att tyngdpunkten i prövningen ligger i första instans. Det handlar om att hitta lösningar som säkerställer en kostnadseffektiv, snabb och rättssäker handläggning. I arbetet ingår till exempel att titta på samarbets- och samverkansformer, administrativa rutiner och system för uppföljning och kompetensförsörjning.

Under arbetet, som fördjupas under hösten, kommer Håkan Sandesjö att träffa chefer och personal inom området. Förslagen som tas fram kommer löpande att förankras med verkets generaldirektör. Varje förslag ska följas av en konsekvensanalys och en bedömning av hur snart åtgärden kan genomföras.

Skriftliga delrapporter ska lämnas den 10 augusti 2006 och den 15 januari 2007.

Det är alltså sant att den person som ledde den så länge och så hårt kritiserade Utlänningsnämnden (som tvingades upphöra), nu ska få fortsätta att vara inblandad i asylfrågor! Det är svårt att förstå hur det kan komma sig att regeringen placerar en person som på ett så negativt sätt förknippats med en dålig hantering av asylärenden på ett sådant uppdrag! Dessutom: finns det inte tillräckligt med kompetent personal på Migrationsverket för att klara av att genomföra förändringar och förbättringar? Det har ju bl.a. skapats två helt nya positioner som inte fanns tidigare: överdirektör och rättslig chef och inom verket finns säkert ytterligare folk vilkas kompetens kan tas tillvara hellre än att man tar in den f.d. generaldirektören för nedlagda Utlänningsnämnden.

Att den person som tvingades avveckla sin verksamhet inom detta område nu ska "utveckla" verksamheten inom samma område, är det bra för Migrationsverkets trovärdighet?

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: