• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2006
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Fel med kvotering till riksdagen

Sveriges riksdagI Sveries Radios program P1 Morgon kunde man idag, den 20 juni, återigen höra ett inslag om "invandrare i politiken". Emanuel Morfiadakis, som presenteras som "grekisk invandrare" (fortfarande, efter 33 år i Sverige…) och aktiv i Malmöpolitiken sedan 1973, uttalar sig klokt och sansat i programmet . Han tycker att det är helt fel att kvotera in folk i politiken. Själv har han valt att förbli fritidspolitiker och syssla med områden som inte berör invandring. Impulsen att engagera sig i svensk politik kom från en händelse i Grekland. Hör inslaget med honom här. Inslaget sändes mellan 06.30 och 07.00.

I sammanhanget påminner jag också om vad jag skrev den 22 maj under rubriken Kontroll också av riksdagskandidater, som kan läsas här.

Ingen – ingen! – är betjänt av det hysteriska letandet efter "invandrare" att sätta upp på riksdagslistor! Det är helt fel väg att gå att sätta upp folk på kandidatlistor som varit i Sverige för kort tid för att klara språket och ha de bakgrundskunskaper som behövs för att t.ex. sitta i riksdagen. Vad som behövs i Sveriges riksdag är kompetent folk som klarar av att stifta lagar, förstå komplicerade sammanhang, ha kunskap om Sveriges historia och begripa vad det man gör idag kan få för konsekvenser för hela folket i morgon. Att sitta i riksdagen borde vara en verklig hedersuppgift som man inte "kvoterar in" folk till för att tillfredsställa någon sorts förment behov/önskan hos en del att det ska sitta si och så många procent människor med invandrarbakgrund där. Människor med invandrarbakgrund ska komma in i Sveriges riksdag enbart på egna meriter och att klara det tar tid. Att det tar lång tid att integreras, det verkar man helt vilja bortse från i Sverige. Det eviga tjatet om kvotering av invandrare, att det skulle "behövas" fler invandrare i riksdagen etc är tröttsamt och upplevs av många som felaktigt och irriterande. Det gagnar inte heller dem som har en annan bakgrund, de får aldrig chansen att på samma villkor som landets majoritetsbefolkning att ta sig fram. De är de eviga "invandraralibina".

Jag hoppas att svenska partier inte låter sig pressas av mediala eller andra rop på att de ska ha "fler invandrare på sina listor"! Partiernas uppgift är att se till att människor med bästa tänkbara kompetens representerar dem och folket i Sveriges riksdag – oavsett bakgrund. Bara för att någon är "invandrare" betyder absolut inte automatiskt detsamma som att vara kompetent och klara av det tuffa uppdraget som riksdagsledamot. Invandrare som ska stå på valbara platser till riksdagen bör mätas och vägas med exakt samma mått som alla andra och ska därför inte framhållas som "invandrare". Egna meriter, det är det enda som ska gälla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: