• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2006
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Märkliga kriterier

Sveriges riksdagOm kvotering av invandrare till Sveriges riksdag skrev jag  här. Och nu hör vi idag (20 juni) om och om och om igen i Sveriges Radio trumpetas ut att:

"I riksdagsvalet i höst är det bara sex procent av centerns kandidater som är födda utanför Sverige. I kommunvalet är det bara fyra procent."

Och nu ska alla rasa och nu ska alla fördöma och nu ska alla centerpartister hitta på krystade förklaringar till varför och hur det kunde bli så. Galet! Det kan ju ändå inte vara så att det faktum att någon är invandrad gör honom/henne till en bra politiker och riksdagsledamot i Sverige!!?? Det kan inte vara ett viktigt kriterium vid val till Sveriges lagstiftande församling, riksdagen, att det ska vara ett visst antal eller en viss procent av de valbara som är utlandsfödda!? En sådan inställning är ju helt befängd! Det är bara i Sverige jag har hört talas om att man håller på så här, i andra länder talar man inte hela tiden om och utreder inte hela tiden hur "invandrare" integreras och om de sitter i riksdagen eller inte och om de inte gör det, varför de inte gör det. I andra länder rullar livet på och invandrare ställs inför samma skyldigheter och rättigheter som ursprungsbefolkningen. Ingen kommer på något så apart som att vissa människor ska kvoteras in i ett lands riksdag!!!

Att tro att man självklart klarar av att uppbära ett så viktigt ämbete som riksdagsledamotens bara för att man är invandrare och har bott här i några eller många år, är en totalt snedvriden syn på hela systemet och gagnar ingen. Tvärtom: det skadar demokratin och det skadar de invandrare som luras att tro att de klarar av alla de krav som ställs på en riksdagsledamot, inte bara vad gäller att tala och skriva landets språk men också vad gäller att läsa mängder av handlingar på ett svårgenomträngligt språk och att ha kunskap om landet, dess historia och dess politiska bakgrund och utveckling.

OBS! Jag säger givetvis inte att ingen med utländsk bakgrund ska kandidera till riksdagen, så var vänliga och missförstå mig inte vare sig med flit eller i misstag! Jag säger bara att det inte är något egenvärde i att vara invandrare utan att alla – alla! – ska behandlas lika och att samma krav ska ställas på alla riksdagskandidater. Jag passar också på att säga att det finns flera med utländsk bakgrund i Sveriges riksdag som förhoppningsvis har kommit in helt på egna meriter och gör ett bra jobb där.

Heder åt centern som inte efter press från media och andra, i panik satt upp "invandrare" på sina listor! Låt allt ske naturligt, det tar tid att integreras och att acklimatisera sig i ett nytt land och när tiden är mogen och personerna med utländsk bakgrund är mogna för det så tar de steget in i politiken och  ut på riksdagslistorna av egen kraft och som vem som helst. Utan "invandrarstämpel"!

P.S. Om vi ska ha procentuell reppresentation av alla i Sveriges riksdag så måste vi ju, förutom invandrare, också ha synskdade, homosexuella, vegetarianer, enmansföretagare, låginkomsttagare, höginkomsttagare, pensionärer, ungdomar, glesbygdsbor, storstadsbor, småstadsbor etc, etc. Då kommer det int att räcka med 349 ledamöter, då kanske vi måste ha flera tusen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: