• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2006
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Språkkunskaper

I Svenska Dagbladet kan man idag (28 juni) läsa att Fp tar fram gammalt krav om språktest för invandrare. Artikeln finns här.

Det är givetvis ett fullt rimligt och faktiskt också nödvändigt krav att människor som stadigvarande ska bo i Sverige även behärskar svenska språket. Och att kräva det av den som vill bli medborgare i landet borde inte vara det minsta kontroversiellt utan en absolut självklarhet.

Tänk tanken att en svensk emigrerar till Australien för att börja ett nytt liv där. Han bor där i fem, sex, åtta år eller hur lång tid det nu är som krävs för att bli medborgare där och ansöker sedan om medborgarskap. Kan någon på fullt allvar tro att han kan bli medborgare om han inte behärskar språket? Det är nästintill en skymf mot det land man bosatt sig i och söker medborgarskap i om man inte brytt sig om att lära sig landets språk och något om dess sedvänjor, traditioner, kultur!

Vad är det egentligen som en del finner så fruktansvärt med krav på språkkunskaper (språktest) för den som vill bli svensk medborgare? Det kan jag inte begripa. Skulle det vara ”rasistiskt” eller ”främlingsfientligt” eller något annat att begära att folk som bor i landet – och särskilt de som vill bli medborgare – talar och skriver språket hyfsat? Om inga sådana krav finns så blir ju landet väldigt splittrat och behovet på tolkar (som redan nu är stort) inom olika samhällsområden blir enormt. Ska vi alltså ha tolkar på alla möjliga språk för svenska medborgare i framtiden??!! Vilka ska betala det?

I t.ex. Finland krävs följande för att bli medborgare och där verkar ingen, allra minst invandrarna, ha något att invända mot det. Alltså:

En utlänning vars identitet har blivit tillförlitligt utredd kan på ansökan få finskt medborgarskap, om han eller hon

– har fyllt 18 år eller före det ingått äktenskap,
– har varit bosatt i Finland tillräckligt länge innan ansökan gjordes,
– inte har gjort sig skyldig till någon straffbar handling eller meddelats besöksförbud,
– inte har försummat underhållsskyldighet eller offentligrättslig betalningsskyldighet,
– tillförlitligt kan redogöra för sin försörjning, och
– har nöjaktiga kunskaper i finska eller svenska språket eller motsvarande kunskaper i finskt teckenspråk.

 

 

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: