• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Nytt fall av tvångsomhändertagande av barn, Stockholm. Del 2

Stockholms stadDen 17 juni skrev jag det första inlägget om ett (nytt) fall av tvångsomhändertagande av små barn. Läs det här.

Tillsammans med f.d. riksdagsledamoten (som nu kandiderar till riksdagen igen), Magda Ayoub, har jag på föräldrarnas begäran och med deras fullmakt ställt en del frågor till den stadsdelsförvaltning som splittrat den här familjen i 2,5 år nu. Brevet med frågor kring FN:s barnkonvention och om hur man egentligen tänker på den här stadsdelsförvaltningen, besvarades efter en månad och var ett icke-svar. Det var ett brev på två sidor som inte innehöll några vettiga svar på våra synnerligen relevanta frågor och påpekanden . Den vikarierande verksamhetschefen vid individ- och familjeomsorgen (hur mycket "omsorg" man visat om  individerna och familjen kan man diskutera…) har behandlat oss som om vi vore hans klienter och trott att det skulle fungera på oss som det gör på dem.

Som svar på vår uttryckliga begäran om att få redovisat vad hela den karusellen har kostat, som man nu låtit snurra i 2,5 år (jourhem, familjehem, konsulter, psykologer, lön till inspektörer och utredare etc, etc i det oändliga) skriver han:

"Ert krav på redovisning av totalkostnaderna för detta ärende har förvaltningen ingn möjlighet att tillmötesgå. detta med anledning av att det dels råder sekretess vad gäller den ersättning som betalats ut till familjehemmet och dels att sådana totalsammanställningar heller inte finns att tillgå."

Han förhalar det hela, vilket bara är dumt. Självklart ska kostnaderna redovisas: det är ju skattepengar som används och andra kommuner redovisar kostnader – varför skulle lagen vara annorlunda i Stockholm?

Medan den aktuella stadsdelsförvaltningen håller hårdare på sin prestige än på sin uppgift att se till att det blir så bra som möjigt för två små barn, nu 7,5 och 5,5 år gamla, och deras föräldrar, skadar de dem på ett irreparabelt sätt. Samtidigt rinner miljoner kronor ut i onödan, pengar som skulle kunna användas till annat.

Kopior av våra skrivelser och av de svar vi fått från den aktuella stadsdelsförvaltningen har sänts till socialministern och socialborgarrådet för kännedom. Vi har slagit larm, vi har hänvisat till de många nu vuxna svenskar som utplacerades i fosterhem som det hette förr och som har fått men för livet. När de ansvariga för den mycket långvariga skilsmässan mellan föräldrar och barn inte bryr sig och inte ser sitt ansvar i detta, måste andra få insyn i hur detta ärende har hanterats.

I ett annat, liknande fall som jag beskrivit tidigare här på bloggen (läs under "Kategorier" och sedan "Tvångsomhändertagande av barn" i högerspalten), insåg kommunen efter våra påpekanden att den borde ha sett till att barnen kom hem till sina föräldrar för länge sedan (det var också ett omhändertagande som blev alldeles för långvarigt) och att familjen och barnen i stället skulle erbjudas stöd i hemmet. De lade sin prestige åt sidan, barnen kom hem, familjen fick stöd och såren hos alla i familjen efter den fruktansvärda skilsmässan kunde börja läka. Och det hela blev mycket billigare än de dittills 3,5 miljoner skattekronor som man betalat till privata vårdförmedlare och privata vårdgivare.

Fortsättning följer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: