• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Samma text i alla tidningar

Jag har många gånger förvånats över att så många tidnigar så ofta har nästan exakt samma text om olika ämnen. Vad gör de egna reportrarna när tidningen så ofta tydligen tar in texter utifrån – ofta ordagrant. Kanske är det inget stort problem, kanske är det "bara" ett symptom på den likriktning som pågår på alla plan och nivåer i  samhället. Egna, genomarbetade texter med egna tankar, reflektioner och fakta tycks inte vara så viktigt längre, utan mer att fylla tidningen med text.

Jag har idag tittat lite  på händelsen i Kiruna i går, där en asylsökande man och hans hustru förskansade sig i Migrationsverkets lokaler tillsammans med sina två, små barn och hotade att sätta eld på sig för att de fått avslag på sina ansökningar om asyl.

Min lilla helt ovetenskapliga undersökning gjordes genom en enkel kontroll på nyhetssökning och visade att i det närmaste identiska artiklar om upplösningen av det här mänskliga dramat fanns i:

Östersundsposten, Trelleborgs Allehanda, Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda, Skånska Dagbladet, Norra Västerbotten, Hallandsposten, Sundsvalls Tidning, Västerbottens-Kuriren, Länstidningen Östersund, Motala & Vadstena Tidning, Länstidningen Östersund, Hallands Nyheter, Södermanlands Nyheter, Nya Lidköpings-Tidningen.

Vem skrev den text som alla mer eller mindre ordagrant klippte ut och klistrade in? Jo TT – Tidningarnas Telegrambyrå som de flesta tidningar abonnerar på. Klart att lokaltidningar över hela landet (som det här är frågan om) inte har resurser att skicka reportrar till varje plats där det händer något, men nog kan man lyfta en lur eller skicka ett mejl till någon inblandad eller "expert" eller annan person som kan tillföra texten något eget som blir unikt just för den tidningen. Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: