• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Hindrika Peltoniemis sorgemarsch etta på Sorgsenhetstoppen

Tapio RautavaaraTapio Rautavaara (1915-1979)
Foto: YLE


Peltoniemen Hintriikan surumarssi – Hindrika Peltoniemis sorgemarsch
– har utsetts till den mest sorgsna, melankoliska låt som gjorts i Finland. (Texten finns här). Tapio Rautavaara, den store nationalidolen (1915-1979) spelade in den här låten (byggd en folkmelodin.) 1964. Hans djupa och klangfulla stämma kan höras här. Vinnarlåten bygger på en , men den som fick den att rota sig i den nutida folksjälen var Tapio Rautavaara, vars tolkning spelades in 1964, med text av Reino Helismaa. Den här mollstämda låten har också använts som brudmarsch.

Finländarnas svaghet för knasiga tävlingar och osvenska (ja, de är ju inte svenskar…) fallenhet för självironi har återigen bekräftats.

Dagstidningen Helsingin Sanomats läsare har utsett vinnaren, som presenterades helgen 8-9 juli – samma helg som årets tangokung (Marko Lämsä, 28) och tangodrottning (Elina Vettenranta, 36) utsågs vid på tangomarknaden i Seinäjoki. Läs här.

HectorHector
Foto: ?

På andra plats kom sången Lumi teki enkelin eteiseen (Snön gjorde en ängel i farstun), med Hector (1947-), från 1976. (Text till sången här).

Citat ur Svenska Dagbladet:
Helsingin Sanomat
anser att resultatet vittnar om två olika epoker, trots att bara ett årtionde skiljer mellan ettan och tvåan: Rautavaara-melodin har förankring i det gamla bonde-Finland medan Hectors låt ses som en representant för rockgenerationen. Hindrika, en änka som bor i en koja på myren, dör. I tvåan, änglalåten, förekommer ett självmord, men låten vittnar också om ett Finland i förändring, med ensamhet av ett modernare slag: medan morsan flög till himlen stack farsan till Sverige. Och det finns i bägge en anstrykning av tro. För den fattiga Hindrika, som knappt besökt kyrkan annat än vid dop och bröllop, är döden räddningen. Och i Hectors låt finns en rad om hur man tackar Skaparen.

Gösta SundqvistGösta Sundqvist
Foto: YLE

Trea blev Elina mitä mä teen (Elina, vad ska jag göra?) av/med Gösta Sundqvist (1957-2003). (Texten finns här).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: