• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finska medborgare i Libanon får lämna landet

UM logoEvakueringsvägarna var ännu inte helt klara i går, den 15 juli. Men utrikesministeriiet (UM) har fått erbjudanden från flera länder, bl.a. Grekland, Italien och Frankrike om att inkludera finska medborgare i deras transporter ut från Libanon.

Det finns ca 100 finländare som är permanent bosatta i Libanon och ett fyrtiotal andra som vistas där som turister. UM har rått finländarna i Libanon att vänta på plats för tillfället. Enligt UM har inga rapporter kommit om att finländare skulle vara i fara. Utrikesminister Erkki Tuomioja sa till media i fredags att de flesta finska medborgarna som befinner sig i Libanon har kontaktats (alltså redan den 14 juli) och kommer att få hjälp så snart en möjlighet öppnar sig. Hittills har det varit onödigt att initiera någon kollektivt koordinerad aktion tillsammans med andra EU-länder, men man följer naturligtvis läget kontinuerlgt.

Erkki TuomiojaUtrikesminister Erkki Tuomioja

Tuomioja noterade att det europeiska samarbetet, koordinerat av Tyskland, fungerar väl. Cypern, t.ex., har erbjudit två evakueringsflygningar för EU-medborgare, om det skulle behövas.

Finland förflyttade i dag (den 16 juli) en diplomat från Damaskus till Beirut för att bistå vid evakueringarna av de finländska medborgare som vill lämna landet.

Finland har ingen egen ambassad i Beirut. Dess intressen i Libanon bevakas av den tyska ambassaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: