• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Svenskar får lämna Libanon

Regeringskansliet logoHär, på UDs hemsida kan man läsa att evakueringen av svenskar inleddes under söndagen den 16 juli och kommer att fortsätta så länge behov finns. De första 16 bussarna passerade in i Syrien strax före klockan 16 svensk tid. Positivt är också följande besked från UD:

"Den svenska staten kommer att stå för alla transportkostnader för evakueringen ut ur Libanon till Cypern eller Syrien. Kostnaden för den vidare transporten till Sverige står svenska staten för, i de fall som inte täcks av respektive researrangör."

I Dagens Nyheters webbupplaga (16 juli kl 15.01) berättas att Flera länder har redan evakuerat sina medborgare (här) och att Israel uppmanar civila att lämna södra Libanon.

Frankrike har ett fartyg med plats för 1.000 personer som ska lämna Beiruts hamn söndag kväll och som sedan ska gå i skytteltrafik för att evakuera de omkring 20.000 fransmän som befinner sig i Libanon. Italien har redan den 15 juli evakuerat drygt 400 italienare och flugit ut dem från Syrien. Soanien har redan undsatt 126 människoor och hjälper ytterligare 600 inom kort att ta sig hem. Schweiz och Grekland har också redan undsatt en del av sina medborgare. Storbritannien skickar två krigsfartyg för att ta hem de drygt 10.000 brittiska medborgarna som bor i Libanon. Länder soom USA, Canada, Australien och Ryssland har ännu inte funnit lösningar för att få hem sina medborgare.

Mina kommentarer:

Sverige borde nog också ha kunnat få ut åtminstone en del svenskar vid det här laget. Snart blir det tsunami-varning för UD om de inte kommer i gång.

Det paradoxala är dock att Sverige å ena sidan söker garantier (typiskt svenskt att göra det t.o.m. under brinnande krig!) för att det ska vara "säkert" för just svenskar att föras ut med bussar till Syrien. Medan svenskarna väntar på garantier förvärras läget och det blir allt osäkrare. Å andra sidan vet svenska UD att om man inte "garanterar" (och klarar att hålla garantierna) att varenda svensk kommer hem utan en skråma så blir det ramaskri här hemma om hur UD äventyrar människors liv. Hur den här matematiken ska gå ihop förstår jag inte. Lite ansvar måste folk ju också ta själva, inte bara sitta som s-märkta fågelungar och vänta på att Moder Svea ska komma med lösningen på alla problem i alla lägen, i evighet, amen. Så som en del människor med icke-svensk bakgrund redan gjort: de har bevisligen tagit sig hem till Sverige och till Italien på andra sätt än med Moder Sveas och Farbror Statens hjälp.

Vem tänker förresten på alla civila som inte är medborgare i något annat land än Libanon – och dem som inte ens är medborgare i Libanon utan statslösa – när det gäller "garantier" att ta sig från krigsområdet helskinnade? Jag bara undrar…

Lämna en kommentar