• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Kvalificerad idioti

AftonbladetAftonbladet berättar den 21 juli om Roger Eriksson, 61. Hans arbetsgivare, Stora Enso vill, i samråd med facket, tvinga honom att göra ett kunskapstest från företagsledningen – efter 43 år på jobbet! Roger uppfattade det teoretiska frågeprovet som kränkande:

"Det är helt åt helvete. Man har dugit i 40 år, men med det här testet visar de att man inte duger till något längre. Vad man uträttar ute på golvet verkar inte spela någon roll längre, säger Roger till aftonbladet.se. Provet utförs på en dator och speglar inte vad man behöver kunna för arbetet. Dessutom låg svaren ute på internet, varför resultatet blev orättvist."
 
Roger tycker inte att han ska behöva bevisa något efter att ha utfört sitt jobb felfritt i alla år och har helt tappat lusten att arbeta. När företaget drar ner på personal har han antagit erbjudandet om förtidspension och i november slutar han sin tjänst.

 Stora Enso logoMarie Lyxell Stålnacke, personalchef på Stora Enso i Skutskär, berättar att testen gjordes för att alla skulle få visa att man klarar arbetsuppgifterna.

"Det här gjordes i samförstånd med Pappers, arbetarfacket."

Men "two wrongs don't make a right." Bara för att facket är korkat behöver ju inte arbetsgivaren också vara det. Och vice versa. På frågan till personalchefen om hon förstår Rogers motstånd svarar hon (och nu blir det korkat så klockorna stannar):

"Jag kan förstå hur han tänker. Men vi måste se till att det är lika för alla och kan inte göra undantag för några enstaka."

Skäms, skäms och åter skäms, Stora Enso! Hur kan man behandla "ett inventarium" på arbetsplatsen på detta sätt och sedan t.o.m. skylla på facket? Men allra värst: hur kan Stora Enso ha mage att påstå att allt måste vara lika för alla och att man inte kan göra undantag för enstaka? Skäms så det stänker om det! Om det någonsin fanns en anledning att göra ett undantag så var det just här, för denna enstaka och enastående man som skött sitt jobb hos er i 43 år! Jag finner inte ord för hur illa jag tycker att ni har betett er och hur ni har förstört den sista tiden av Roger Erikssons arbetsliv. Det är vidrigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: