• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Ur Anders Isakssons bok “Den politiska adeln”

Den politiska adelnLäs och begrunda följande utdrag ur Anders Isakssons reviderade utgåva (2006) av Den politiska adeln, som först utkom år 2002. Det är denna "adelns" återkomst och envåldshärskandets makt som svenska folket – eller snarare de ca 35-37 % av de röstberättigade som faktiskt går till valurnorna i september, kan komma att pracka på oss andra även i fortsättningen! Köp boken (se längst ner) och läs den och ta in vad där berättas – före valet.

Statsrådet Margareta Winbergs plötsliga utnämning till ambassadör i Brasilien sommaren 2004 är ett exempel bland många på att utnämningspolitiken kommit att bli styrd av vem man är mer än vad man är.

Bland de elva karriärdiplomater som sökte den lediga tjänsten i Brasilien valde utrikesdepartementets personalavdelning ut tre som de mest kvalificerade enligt kravspecifikationen: de talade portugisiska flytande, de hade mångårig erfarenhet av både bilaterala och multilaterala förhandlingar på hög diplomatisk nivå och de hade alla tjänstgjort på svenska beskickningar i mer eller mindre höga befattningar. Det slutliga avgörandet låg dock inte på utrikesdepartementet. I likhet med alla politiskt intressanta utnämningar på de högsta nivåerna remitterades också denna till statsminister Göran Persson.

Han frågade Margareta Winberg om hon ville ha jobbet, hon svarade ja och därvid blev det. Det bakomliggande arbetet med kravspecifikation, utlysning av tjänsten, bedömning av de sökandes kvalifikationer och förvaltningslagens krav på förtjänst och skicklighet smulades i ett slag sönder till betydelselösa formalia. Vilka förtjänster Margareta Winberg än må ha haft så låg de utanför ramen för vad ambassaden i Brasilien ansågs behöva – dessutom hade hon inte sökt jobbet. Regeringens – eller snarare statsministerns – envåldsmakt över utnämningspolitiken gav trots det Winberg förtur till tjänsten, inte olikt den företrädesrätt till höga ämbeten som medlemmar av adeln hade fram till 1800-talets början.

Boken Den politiska adeln kan beställas här (46 kr plus frakt 19 kr = 65 kr) och här finns mer information och en del recensioner. Läs den som sagt före valet.

Läs också här om SVTs program Dokument inifrån (december 2005) med rubriken De utvalda. Det handlar om de 500 jobben som generaldirektörer, domare, ambassadörer som inte går att söka utan förlänas av Hans Enväldighet från Vingåker efter Hans gottfinnande och på Hans egna grunder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: