• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Finländskt deltagande i Libanon utreds

Finlands möjligheter att skicka soldater till södra Libanon utreds. Beslut fattas dock först när man vet om det blir aktuellt med en militär operation i området.

Finland deltar nu med cirka 710 soldater i militära krishanteringsoperationer och nivån kommer att vara minst densamma, heter det i ett pressmeddelande från regeringens utrikespolitiska utskott. Statsrådet följer därmed den linje som utstakades i den säkerhetspolitiska redogörelsen 2004.

Tyngdpunkten kommer den närmaste framtiden att finnas på västra Balkan där cirka 400 finländska soldater tjänstgör i Kosovo och cirka 180 i Bosnien-Herzegovina. Det finns ungefär 100 finländska soldater i Afghanistan. Där är man i färd med att i allt högre grad koncentrera sig på Mazar-i-Sharif och Maymana i den norra delen av landet i stället för på huvudstaden Kabul. Syftet är enligt statsrådets uttalande att intensifiera återuppbyggnaden i de norra delarna av landet.

Säkerheten vacklar mest i södra Afghanistan där amerikanska och brittiska styrkor försöker kväsa försök från den störtade talibanregeringens anhängare att vinna fotfäste igen.

Ett mindre antal finländare deltar i EU:s krishanteringsoperation inför valet i Kongo och i FN-ledda operationer i Sudan, i gränsområdet mellan Etiopien och Eritrea, Liberia och i Kashmir samt Mellanöstern.

Källa:

HBL logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: