• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Vad har Sandesjö för kvalifikationer att leda Konsumentverket?

(Läs artikel här)

Den 20 juli, mitt i semestertid, beslutade regeringen att utse förre generaldirektören vid Utlänningsnämnden (UN), Håkan Sandesjö till tillförordnad generaldirektör för Konsumentverket (KV), tillika konsumentombudsman. Han ska leda KV fr.o.m. den 15 augusti 2006 och fram till dess att en ny ordinarie generaldirektör kan tillträda efter Karin Lindell.

Regeringen har alltså återigen belönat en av sina trogna. Denna gång den ofta kritiserade generaldirektören vid UN som ju förstås blev lite lätt titellös när nämnden lades ner den 30 mars i år. Suck, tänkte väl Persson och de andra i hans krets. "Vad ska vi nu hitta på åt Sandesjö? Så utskälld som han har varit blir det inte lätt att få honom placerad", tänkte kanske Persson själv och lade pannan i veck. "Vi pytsar ut honom på MIG ett tag först och låter honom göra lite låtsasjobb där tills vi kommer på något."

Först kom ju Persson & Co på att placera Sandesjö på MIG sedan UN lagts ned. På MIG skulle han "i samverkan med verkets ledning ta fram förslag till effektiviseringar". I direktivet stod vidare: "Uppdraget syftar till att sänka kostnaderna så att verket kan genomföra sitt uppdrag med en verksamhet i balans vid utgången av 2007." Där sades också att: "Under arbetet, som fördjupas under hösten, kommer Håkan Sandesjö att träffa chefer och personal inom området. Förslagen som tas fram kommer löpande att förankras med verkets generaldirektör. Varje förslag ska följas av en konsekvensanalys och en bedömning av hur snart åtgärden kan genomföras".

Var det aldrig meningen att Sandesjö skulle göra något "på riktigt" på MIG? Vad händer med delrapporterna som han skulle komma med från det uppdraget? Kommer det en nu den 10 augusti? Och sedan en igen den 15 januari 2007? Eller var det alltså bara ett meningslöst tidsfördriv han sysslade med på MIG medan han väntade på något annat, finare? Vi får väl se den 10 augusti, han börjar ju inte färrän den 15 augusti på sitt nya jobb…

Läs här och här om Sandesjös uppdrag för MIG.

Göran Persson (Bilden är friköpta och får enligt regeringens presstjänst användas fritt)Göran Persson
Foto: Pawel Flato (bilden friköpt och får enligt regeringens presstjänst användas fritt)

Statsminister Hans Göran Persson från Vingåker går sin egen hårt upptrampade maktstig och förlänar, utser och avsätter efter eget gottfinnande och på helt egna grunder, likt forna dagars feodalherrar. Man får ingen information om varför och på vilket sätt just en f.d. generaldirektör för UN, i detta fall Håkan Sandesjö, skulle vara särskilt lämplig att vara t.f. generaldirektör på KV. Varför är just han, som i många år satt i en sluten bunker på Drottninggatan i Stockholm (=UN), lämpad att upprätthålla en utåtriktad och kommunikationskompetenskrävande position som konsumentombudsman? Han, som på UNs tid sällan ville uttala sig och uttryckligen sa att han, trots att han var generaldirektör, inte hade något att säga till om när det gällde hans underlydandes beslut m.m. Vilka andra var förresten påtänkta för den här posten? Vilka hade sökt? hade den utlysts överhuvudtaget?

Förresten: Vad är det egentligen som hänt på KV? Vet inte hittillsvarande gd för verket, Karin Lindell, att hon inte är gd längre? Fortfarande idag, den 25 juli, finns i alla fall hennes bild och hennes text kvar på hemsidan under rubriken "GD har ordet".

Vid citat, ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: