• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Nylands Brigad hedrade kaptenlöjtnant Mäkinen

Vid tvåtiden den 27 juli halades flaggan på halvstång vid Nylands Brigad. Det gjordes för att hedra kaptenlöjtnant Jarno Mäkinen, som befaras ha omkommit i Libanon.

Mäkinen avslutade sina officersstudier och befordrades till premiärlöjtnant 2001. I början av juni i år blev han kaptenlöjtnant. Han var 29 år och bosatt i S:t Karins. Han hade arbetat bland annat som utbildare och som enhetschef för första kustkompaniet vid Nylands Brigad.

"Han var kunnig, respekterad och en omtyckt officer, säger brigadkommendör", kommodor Henrik Nysten. "Det är sällan alla dessa egenskaper kombineras i en och samma person. Folk brukar ha sina starka sidor, men i honom var de här förenade på ett enastående sätt. Han var en officer ut i fingerspetsarna."

Mäkinen åkte till Libanon som militärobservatör i Untso-operationen i november i fjol.

Pensionerade överste löjtnant Sture Fagerström har besökt Libanon många gånger å tjänstens vägnar. Han utbildade militärobservatörer i Niinisalo i ungefär femton års tid. Han har också arbetat som militärobservatör i Golanhöjderna i mitten av 70-talet.

"OP Khiam är en byggnad med ett rum på taket. Rummet har fönster som vetter åt alla håll och där sitter observatörerna och övervakar området med kikare eller blotta ögat."

Fagerström berättar att arbetet mest går ut på att observera vad som hände vid gränsen eller stilleståndslinjen. Men observatörerna patrullerar också de områden de inte ser från basen samt undersöker eventuella händelser.

"Jag har varit där och jag tror inte att det är ett misstag. Det finns UN–skyltar överallt. Det står UN på taket, väggarna och på flaggan på radiomasten, som belyses nattetid. Israelerna hade beskjutit basen under sex timmar och observatörerna hade kontaktat dem tio gånger för att berätta att det var dem de sköt på. Frågan är snarare varför."

Källa:

HBL logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: