• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Ytterligare en (onödig) myndighet som kostar skattepengar – del 1

VERVA logoVisste ni att det fins en ny myndighet – oumbärlig, måste regeringen som tillskapat den förstås tycka – som heter VERVA? Nähä, inte det! Nej, det är kanske inte meningen att allmänheten ska känna till den heller, för då kanske allmänheten börjar undra vad en sådan myndighet egentligen finns till för och om den verkligen är så nödvändig att allmänheten vill bidra med sina skatter till att upprätthålla den. Okej, men nu har regeringen smugit på oss den här myndigheten, så det är lika bra att vi försöker ta reda på något om den.

VERVA = verket för förvaltningsutveckling

Vad betyder det? Blir någon klokare av att få veta att:

Verva är den samlande aktören för utvecklingen av statsförvaltningen.Verva är en av regeringens stabsmyndigheter. Verket arbetar både för en utveckling av, och ett samarbete i den offentliga förvaltningen.

Dessutom sägs att det här är "en av regeringens stabsmyndigheter" (det räcker tydligen inte med de 4.500 anställda som redan finns i regeringskansliet…) och att "verket arbetar både för en utveckling av, och ett samarbete i den offentliga förvaltningen".

Om någon orkar läsa mer om den här myndighetens ansvarsområden – och försöka förstå vad det handlar om – så får den ta på sig läsglasögon och läsa följande finstilta:

– Verva ska vara en expert inom området förvaltningsutveckling genom att följa forskning och analysera utvecklingen i Sverige och utomlands.
– Verva ska driva på och stödja arbetet med förvaltningsutvecklingen. Bland annat genom att utveckla modeller, metoder och riktlinjer för verksamhetsutveckling och övergripande styrning, samt arbeta med IT-strategiska frågor.
– Verva ansvarar också för portalerna sverige.se och lagrummet.se
– Verva ska samordna upphandling och användning av produkter och tjänster inom IT för hela den offentliga sektorn.
– Verva ska ge generella utbildningar för hela statsförvaltningen, inom bland annat ledarskap, förvaltningskunskap och etik.
– Verva ska också kunna ta fram anpassade utbildningar till myndigheterna, och ta reda på vilka behov av strategisk kompetensförsörjning som finns i statsförvaltningen.
-Verva ska arbeta för en utvecklad samverkan inom staten, mellan stat och kommun samt mellan stat och näringsliv.

Bonk BusinessOm det rörde sig om excentriska miljardärer som ville leka myndighet med egna pengar ungefär som finländaren Alvar Gullichsen som använde sin privata förmögenhet när han skapade det fiktiva ansjovisföretaget Bonk, så vore det en sak. Men nu är det ju folkets pengar som går åt till en generaldirektörslön åt en person som tidigare jobbat på ett av regeringsdepartementen (why am I not surprised?) och löner till sammanlagt 80 anställda och kostnader för lokaler, logo och allt annat som ska till när man skapar en myndighet.

Förresten: låter inte Statskontorets uppdragsbeskrivning ganska lik VERVAS (utom det där med 300 års erfarenhet, förstås):

Statskontoret är en central förvaltningsmyndighet med över 300 års erfarenhet av uppföljning, granskning och analys. I vårt arbete bistår vi regeringen med utredningar och beslutsunderlag för modernisering och utveckling av offentlig sektor.

Hur många anställda som finns på Statskontoret har jag inte lyckats utäsa från deras webbsajt…

Forts följer…

OBS! Vid citat ska källan anges!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: