• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om Skatteverkets rapport: “Svartköp och svartjobb i Sverige”

Skatteverket logo"Skatteverkets rapport 2006:4 handlar om arbetsinkomster som ska beskattas men inte blir beskattade." Så presenterar Skatteverket sin rapport med titeln Svartköp och svartjobb i Sverige.  Läs rapporten här.

DN EkonomiJag har ännu inte  hunnit tränga igenom de 545 sidorna i rapporten, men har läst vad DN Ekonomi skriver om den under rubriken (på tidningens framsida): Egenföretagare jobbar svart för 71 miljarder".

Lite konfunderande är det när DN Ekonomi sedan sätter rubriken Småföretagarna fuskar mest på sin artikel inne i tidningen… Det är ju skillnad – vilket alltför få tänker på eller ens förstår – på "småföretagare" som alltid är företag med en eller flera anställda, och "egenföretagare" som alltid bara är en enda person som jobbar ensam.

Jag har svårt att tro att egenföretagarna – de enskilda näringsidkarna – kulle kunna fuska för 71 miljarder kronor när det bara är ca 115.000 egenföretagare som på heltid försörjer sig som sådana! Övriga ca 500.000 enskilda näringsidkare har antingen sina små firmor vilande och har andra jobb=anställningar eller är sjukskrivna och då förekommer det ju ingen verksamhet alls i firman. Andra återigen har anställningar men jobbar lite då och då genom sin firma, i mån av tid och möjlighet. Att ca 115.000 personer som försörjer sig på sin näringsverksamhet på heltid plus ett obekant antal som bara jobbar lite grann via sina firmor skulle lyckas jobba svart för 71 miljarder kronor måste nog vara en gigantisk missuppfattning.

Hur som helst så kan man – och bör man – ändå undra: Vilka är det egentligen som är ”bovarna i dramat”? Är det de som skapar omöjliga regelverk som försvårar för och hindrar människor från att försörja sig och som dessutom beskattar dem inpå bara skinnet? Eller är det de som vill och försöker jobba hederligt och betala skatt och moms och fylla i de blanketter som krävs men som inser att de inte går och därför emellanåt – hellre än att gå till socialen – jobbar "svart"?

Knappast någon försvarar väl "svartjobb"! Men knappast någon tycker heller att det är värdigt en välfärdsstat som Sverige att sådant ens ska behöva förekomma, särskilt inte i den stora utsträckning som det enligt Skatteverkets ihoppusslade (enligt dem själva) rapport och DN Ekonomis tolkning av den, sägs vara.

Med hjälp av andra egenföretagare och med utgångspunkt från vår nystartade sajt ska vi göra vad vi kan för att få förändringar till stånd. Förändringar som innebär att människor som driver enskild firma, alltså egenföretagare, ska kunna försörja sig genom eget hårt arbete. De måste själva få ta ansvar och i större utsträckning än nu bestämma över de pengar de tjänar in. De ska inte som nu behöva vara beroende av statens godtyckliga och föränderliga ”bidrag” och ”stöd” och de ska inte åläggas att betala både skatt och sedan ytterligare 31 procent i egenavgifter. Det klarar de inte och då blir svartjobb enda utvägen, åtminstone för dem som inte vill hamna i socialens och arbetsförmedlingarnas trista värld (vilket f.ö. också kostar samhället pengar…)!

Egenföretagarna ska, i rättvisans och jämlikhetens namn (för att inte tala om solidaritetens…) givetvis åtminstone ha samma chans att försörja sig som anställda och inte som nu diskrimineras vad gäller sjukpenning, a-kassa, skatter etc. Det är det absolut minsta man kan begära. Och egenföretagarna ska inte behöva anklagas i Dagens Nyheter för att jobba svart för 71 miljarder kronor om det inte finns täckning för påståendet!

OBS! Vid citat: ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: