• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Apropå Lars Kihlstedts berättelse: Ett inlägg från en kriminalvårdare i Sverige

En kriminalvårdare i Sverige har skrivit och till nästan 100 % bekräftat det Lars Kihlstedt berättat i tidigare inlägg här på bloggen (läs dem här och här). Jag publicerar denna bekräftelse från en som ser och sett hur det går till också för att upplysa Lars Nyhlén om att även om han, som generaldirektör för Kriminalvården, anser att "fångar är inte några sanningsvittnen" så kanske han inte fullt lika lätt viftar bort en av de anställda som bekräftar "fångens" berättelse! Alltså, här följer texten från en kriminalvårdare i Sverige:

Efter att ha läst Lars Kihlstedts historia kan jag inte göra annat än att hålla med honom. Nu har jag bara en liten fråga: VÅRD??! Vad är ”vård” för intagna i det svenska kriminalvårdssystemet? ”Vård”- är det när man genomför visitationer både i cellen och på och i deras kroppar? Eller är det vård när man visiterar deras små barn när de kommer för att hälsa på sin pappa i fängelset? Man rotar runt i det allra heligaste de har, deras integritet. Jag jobbar i Sveriges kriminalvård. Tro det eller ej men jag trivs med mitt jobb. För det räcker långt bara med att vara trevlig och visa lite empati.

Många av de intagna jag träffat under min tid som kriminalvårdare har sagt att jag har en human människosyn. Både mot sådana som hamnat snett i sitt liv och mot sådana som är på god väg att göra det. Jag jobbar även som övervakare åt killar som behöver stöd efter att de muckat från kåken.

Lars Nyhlén KVVLars Nyhlén, generaldirektör, Kriminalvården
Foto: Niclas Sandberg (Bilden får fritt användas)

Det är ju faktiskt så enkelt att de flesta människor har ett gott hjärta innerst inne och mitt i all skit de hållit på med. Alla måste få en rimlig chans att få sona sina brott. Även mördare, pedofiler och knarkare. Att vi springer omkring i deras sängkläder med skorna på stämmer, och att vi visiterar dem nakna överallt på deras kroppar stämmer också. Att man går in och bara glor på dem när de sover kallas inom kriminalvården för ”närvaroregistrering”. Även det stämmer, precis som Lars Kihlstedt berättar. När vår käre chef Lars Nyhlén inte tycker att allt är sanningsenligt så kan jag inte hålla tyst utan måste få säga vad jag vet.

Narkotikafria anstalter? Ha, är detta ett skämt, eller? På våra öppna anstalter i Sverige finns det knark, det är något jag kan garantera. De intagna odlar svamp helt öppet och så länge det är lugnt på anstalten så finns det knark, det är ett som är säkert. När jag läste att Lars Kihlstedt sa att de intagna kokar sina kanyler i sina vattenkokare, vilket Lars Nyhlén inte kunde hålla med om, måste jag bara säga att också det är helt sant. Där jag jobbar nu tar de intagna in egna vattenkokare. Jag har faktiskt hittat kanyler som legat i vattenkokaren, klara för ny användning.

Vad gäller de kriminalvårdare som jobbar på golvet så finns bara ett ord: ”poliswannabies”. Plitar som inte kom in på Polishögskolan utan tar ut sina aggressioner på fångar på svenska anstalter. Tråkigt, sorgligt och oerhört tragiskt men tyvärr sant. Jag har nyligen jobbat med en som skvallrade för en intagen att hans tjej även hälsade på en annan intagen, vilket resulterade i en totalrevolt från den stackaren som det drabbade. Varför den här vårdaren gjorde så kan man undra.

Så fort man stänger dörren till vaktrummet under dagen så är det alltid någon form av skitsnack om någon intagen. En del intagna åker på permis utan att ens veta om att personalen har ringt polisen för att tala om vad för slags kläder han har på sig eller med sig. Sånt kollas mycket noggrant upp innan avfärd. När de sedan kommer tillbaka från sin s.k. permis så tas de direkt in för ett urinprov och även blåsprov, i skitiga rockar som ca 5-6 stycken använt före dem. Att de inte vill ta på sig de skitiga rockarna har jag full förståelse för. Att rockarna ska tvättas mellan varje användning ses som ganska självklart bland oss vanliga men inte i kriminalvården. Det är ju bara tjuvar och fångdjävlar som ska ha dem på sig, och då är det ju inte så noga. Jag skulle själv inte för mitt liv ta på mig en sådan använd rock!

Jag ska inte ge mig själv någon gloria men tror ändå att jag har en ganska human människosyn mitt i allt elände. Kan därför inte göra annat än att hålla med om det som Lars Kihlstedt skrivit i sina inlägg, det mesta han säger stämmer faktiskt.

På detta sätt har jag äntligen fått säga saker som gnagt i mig en längre tid.

TACK FÖR MIG!
KRIMINALVÅRDARE I SVERIGE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: