• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Spionskola (och fest)

Lördagen den 19 augusti var jag på kombinerad fest och spionskola. Lärare var Tore Forsberg, f.d. chef för Säpos kontraspionage och även författare av boken Spioner och spioner som spionerar på spioner (läs mer här).

Tore Forsberg, f.d. chef för Säpos kontraspionage
Foto: Merit Wager

Vi var ett trettiotal förväntansfulla personer som kom till platsen för lördagskvällens övning. Få av oss kände varandra sedan tidigare – att vi inte kände varandra var lite av en förutsättning för att utbildningen skulle kunna genomföras. Mer än så kommer jag inte att avslöja om undervisningen i den här spionskolan. Jag kan dock avslöja att Tore Forsberg var en trevlig bekantskap, en man som har varit med om massor av spännande saker om vilka han inte berättat mer än en del i sin bok (se ovan). Men vid diskussionerna ute på altanen, när han berättade om vissa stora, uppmärksammade händelser som kidnappningsplanerna gällande dåvarande justitieministern Anna-Greta Lejon och om det kalla kriget och en del annat, då kändes historiens vingslag. Att få ta del av hans tankar om varifrån ev hot mot Sverige skulle kunna komma i dag (när Sovjetunionen inte längre finns) var också givande. Och snart kommer en ny bok av Tore Forsberg! Mer om det på bloggen om några veckor.

Jag var först att, genom listiga men också direkta spionfrågor, klura ut vem jag skulle avslöja och som skulle bli lite av min ”kavaljer” för kvällen. Vi hade fått vissa spioneriinstruktioner av Tore. Jag satte dem i verket genast och det tog inte lång stund innan jag visste att det var Fredrik H som var den jag skulle hitta. Vapenhandlare (med modifikation), byggare av marina farkoster, f.d. officer, jobbat på försvarskontoret (jag vet inte om det hette så) i Bryssel, bor tidvis i Italien, odlar oliver och gör eget vin. Och seglar. Och en massa annat. En intressant och annorlunda bekantskap, en mångsidig människa som varit med om massor.

Efter avslutad kurs och viss redovisning blev det mat och sedan dans till så hög musik som man bara kan spela när man bor i ett stort hus på egen tomt! Härligt! Och den 11 september blir nästa tillställning – mer om det senare.

Class of 2006, Spy Academy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: