• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Slopa inte språkprov och krav på mycket goda kunskaper i svenska för blivande poliser!

Nog måste det väl vara viktigare att poliser i Sverige behärskar svenska språket än att människor som invandrat eller svenskar med dåliga svenskkunskaper "kommer in" i yrket? Nog bör väl kraven på mycket goda kunskaper i både talad, förstådd och skriven svenska finnas? Då är det väl utmärkt att genom språkliga prov testa dessa kunskaper? Det försämrar och försvårar för oss alla och förtroendet för poliser minskar ytterligare om slappare utbildning och krav införs.

Enligt Ekot föreslår Rikspolisstyrelsen att svenskprovet helt slopas eller åtminstone görs om. Så här säger polisintendent Ingemar Bergman på Polishögskolan:

"Vi har fått indikationer på att det kan vara ett ganska stort hinder. Man misstänker att det här provet i svenska kan vara ett hinder för att rekrytera personer med annan etnisk bakgrund."

Hjälp! Efter att ha läst ett ganska stort antal polisrapporter kan jag bara säga att så illa ställt som det är redan nu så går det knappast att acceptera ytterligare försämringar. Det är absolut inte rätt att ta bort prov och krav på goda kunskaper i svenska språket; poliser måste kunna skriva korrekta och begripliga rapporter och även läsa och förstå lagtexter. I en rättsstat måste det faktiskt vara viktigare än att man ska kunna "rekrytera personer med annan etnisk bakgrund".

Ingen som inte behärskar svenska språket väl ska kunna bli polis. Medborgarna måste ha rätt att få känna sig trygga i vetskapen om att de poliser de kommer i kontakt med förstår vad de säger och kan återge det korrekt  i sina rapporter och skrivelser. Det får ju betydelse även i den fortsatta rättsliga hanteringen, i domstolar gentemot försäkringsbolag etc. Tyvärr är det inte så ens nu att poliser alltid har goda kunskaper i svenska ens om det är deras modersmål. En skiljelinje går ungefär vid 40-45-års ålder: de som är äldre behärskar ofta svenska väl både i tal, förståelse och skrift; de som är yngre än 35-40 gör det inte i lika stor utsträckning. (Tacka "världens bästa skola" för det!) Jag har läst mängder av polisdokument: rapporter, anmälningar och andra skrivelser och det har alltför ofta varit ganska beklämmande läsning.

Tillåt inte ytterligare försämringar, slopa inte språkproven och kraven på goda kunskaper i svenska för dem som söker in på Polishögskolan. Det kan bli ödesdigert om så sker! Ändra proven om måga anser att de behöver ändras, men ta inte bot dem!

Svenska Akademien logoP.S. En av de intervjuade som inte klarat svenskprovet och därför inte kommit in på Polishögskolan klagade över att han förväntades förstå ord som "paltor", "gytter" och "floskler". Han tyckte de var besvärliga (!?) och gammaldags. Men: ordet "floskler" är ett helt vanligt svenskt ord som ger 94.000 träffar på Google; "gytter" ger 16.000 Google-träffar och "paltor" visserligen endast 824, men alla tre orden finns med i SAOB (Svenska Akademiens Ordbok).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: