• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om s-krav på deltagande i svenskundervisning

Socialdemokraterna vill skärpa kraven på nyanlända invandrare, berättas i Ekot den 26 augusti.

"Den som inte följer svenskundervisning eller tar praktikplatser som arbetsförmedlingen anvisar kan bli av med sitt etableringsstöd", enligt integrationsminister Jens Orback.

Och jag som i min enfald trodde att det redan fanns sådana krav…

Hur som helst: v och mp tycker inte att det är ett bra förslag medan Lars Leijonborg, fp, ser förslaget som ett erkännande av sin och sitt partis krav på språkkunskaper som debatterats en hel del den senaste tiden. Här får alltså s mothugg av sina "vapenbröder" men medhåll av sina motståndare. Suck. Alla har rätt och alla har fel.

V och mp tycker – med rätta – att man ska gå in för att förbättra språkundervisningen och den övriga introduktionen och inte ställa sådana krav som Orback vill ställa, påhejad av fp. Men det ena utesluter ju faktiskt inte det andra!.

Den stora frågan har dock varit (och är): var ska man hitta människor som kan lära ut god och korrekt svenska till invandrare? Mitt förslag – och notera att det är mitt förslag, trots att jag inte är politiker – att varje kommun där de här nya samhällsinvånarna bosätter sig, scannar omgivningarna efter pensionerade svensklärare, ber  dem göra en viktig insats och erbjuder dem ett bra arvode för att lära ut svenska till de nya invånarna. Med närvaroplikt och på koncentrerad tid, inte utsmetat under några timmar per dag i all oändlighet.

Hög kvalitet – bästa tänkbara – på koncentrerad svenskundervisning under komprimerad studietid, studier som leder någon vart och inte bara är "avsittningsbar tid" – det vinner alla på. Som det är nu är kvaliteten på undervisningen ofta så dålig och det går så långsamt fram att man förstår att folk inte vill gå dit. De upplever det som plågsamt och meningslöst. Men med mitt förslag, när de pensionerade svensklärarna sätter i gång, tror jag att många kommer verkligen kommer att vilja gå till skolan. Och de som då inte masar sig dit ska inte få någon introduktionsersättning. Punkt slut.

OBS! Vid citat, ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: