• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

VALser i dur, VALser i moll! Del 2: Junilistan.

Junilistanäs alla delar i den här lilla serien under VALser i dur, VALser i moll i högerspalten!

Det relativt nya partiet Junilistan gör tappra försök att få uppmärksamhet och att det blir lite styvmoderligt behandlat av de stora medierna är inte bra. Man kan förstå deras frustration. Men Sverige är ett trögt och konservativt land och att komma in på arenan som nytt parti (om man inte heter Gudrun Schyman och startar Fi…) är en så seg process att en generation nästan hinner växa upp innan det eventuellt lyckas. I stället borde ju medierna och folket välkomna nya idéer, nya tankar, nya ansikten och vara genuint nyfikna på dem och snarare ge dem extra utrymme för att lära känna dem. Konstigt land, konstiga medier.

NEJ till:
Beslutande folkomröstningar på initiativ från medborgarna genom ett tillräckligt antal namnunderskrifter. När folket talat ska dess beslut följas!

Jag vill absolut inte lägga stora, livs- och framtidsavgörande frågor i folkets händer, det förtroendet har jag tyvärr inte för folkets förmåga (inkusive min egen) att sätta sig in i alla aspekter och begripa vilka följder deras ställningstagande får. Och om resultatet i en viktig fråga som avgörs i en folkomröstning blir 51 % mot 49 % – ska då en mycket minimal majoritet ”bestämma över” en nästan lika stor minoritet?

Nej, folket ska ställa höga krav på dem som de väljer in i riksdagen, kommunfullmäktige och andra beslutande församlingar, det är dessa människor som ska vara folkets ställföreträdare, det är i deras uppdrag det ingår att sätta sig in i frågorna på ett sätt så att de kan fatta bästa tänkbara beslut. Varför ska vi annars ha en riksdag? Med Junilistans förslag kan vi lika gärna rösta om allt på internet! Att sedan kvaliteten på riksdagsledamöterna i många fall också lämnar en hel del övrigt att önska. Det är något som måste ändras, folket har rätt att ställa krav på dem som ska ”sköta rikets affärer” att de verkligen klarar det.

JA till:
Färre riksdagsledamöter – mera personval. Väljarna, inte partieliten, ska avgöra vilka kandidater som kommer in i riksdagen.

Absolut! Om man minskar antalet riksdagsledamöter med minst 100 så blir det betydligt effektivare och folk kan inte vimsa omkring i korridorer eller sitta på sina rum i åratal utan att lägga en enda eller bara någon enstaka motion och vara inaktiva för att de inte märks i mängden. Men de valbara måste ha goda kunskaper i landets huvudspråk (som man kan hoppas snart bli dess officiella) svenska och för att kunna uttrycka sig i tal och skrift utan att minsta oklarhet föreligger. Och givetvis tillräckliga kunskaper också i övrigt för att klara av de många viktiga områden som de ska fatta beslut om.

Vid citat, ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: