• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2006
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Bortskämda företagare”???!!!

Christoffer Edling, Byggnads pressmaterialHans Tilly, ordförande i Byggnads
Foto: Christoffer Edling, Byggnads pressmaterial

Byggnadsfackets ordförande Hans Tilly skriver på Aftonbladets debattsida den 4 september under den provocerande rubriken (förmodligen satt av tidningen):  Bortskämda företagare nobbar unga.

Tilly, som själv sitter som högt avlönad (av medlemspengar) ordförande för ett mäktigt fackförbund där topparna är lika långt borta från medlemmarna och deras verklighet som statsministern är från folket, har mage att påstå att företagare är "bortskämda"! Och det för att företagare inte i tillräcklig utsträckning för att det ska tillfredsställa Tilly, anställer av de 100.000 ungdomar som lämnar skolan och går ut på arbetsmarknaden. Vad han väljer att inte låtsas om är att företagare, till skillnad från Tilly och hans gelikar, inte har oändliga kassakistor att ösa ur och därför inte kan/vågar chansa och anställa någon som de inte vet kommer att klara jobbet och fungera ihop med sina arbetskamrater. Tilly säger sig ha mångårig erfarenhet av hur tusentals ungdomar som valt att satsa på ett byggyrke behandlas – underförstått: "illa". Jaha. Men med mindre storpampsfacklig inblandning och andra villkor på den svenska arbetsmarknaden så kanske Sverige kunde få en bättre och mer gynnsam arbetsmarknad som också skulle gynna de ungdomar Tilly så starkt ömmar för!

Med Tillys mått mätt är företagarna "bortskämda" för att de inte köper grisen i säcken" och tar på sig allt  ekonomiskt ansvar för oprövade ungdomar. Att betala sjuklön och vikarier för dem som blir sjuka, t.ex., är ju något som mycket snabbt kan knäcka åtminstone mindre företag. Och då riskerar inte bara de senast anställda ungdomarna att bli utan jobb utan också de andra som kanske jobbat där i många år. Tilly säger:

"De svenska arbetsgivarna är som helhet bortskämda. Alltför många sitter med armarna i kors, väljer och vrakar ur köerna av sökande."

Det är inte alls bortskämdhet att välja och vraka bland sökande, det är sunt förnuft och företagsekonomiskt, personalmässigt, långsiktigt tänkande. Men det vägrar Tilly att förstå där han själv sitter i sitt elfenbenstorn med skyhög lön som "trälarna" (=medlemmarna) betalar. Det är lätt att snacka och anklaga andra när man själv inte tar några som helst risker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: