• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2006
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Dom i målet om “Flickorna i Riyadh” avkunnas snart

Banat Al-Riyadh av Rajaa Al-SanieJag har tidigare skrivit om boken "Flickorna i Riyadh", den 26 maj 2006 här och den 28 maj 2006  här.

Saudi Court of Grievances (ung. saudiska besvärsdomstolen) avgör snart om en roman om unga, välbärgade saudiska kvinnor i Riyadh och deras kärleksliv ska ge författaren, en saudisk kvinna, böter och om försäljningen av boken ska förbjudas. Det berättar tidningen Al-Yaum.

“Banat Al-Riyadh" (“Flickorna i Riyadh”) av Rajaa Al-Sanae är kontroversiell för att den beskriver unga kvinnors beteende och agerande som går emot normerna i det saudiska samhället. Därför är boken bannlyst i landet men den är ändå ganska spridd och tillgänglig.

En grupp saudier har startat en rättsprocess för förtal av det saudiska samhället mot författarinnan, Rajaa Al-Sanae. Om rätten dömer till de målsägandes fördel, riskerar Rajaa Al-Sanae som för tillfället befinner sig utanför landet, böter av okänd storlek. Myndigheterna kommer också att slå till mot alla som försöker sälja boken i Saudiarabien.

En del kolumnister i lokala nyhetstidningar har fördömt boken och kritiserat den inte enbart för vad de anser vara den negativa beskrivningen av saudiska kvinnor utan också för att saudiska män porträtteras som "sexistiska galtar".

Trots att boken har bannlysts officiellt sedan den gavs ut förra året, har Ministeriet för kultur och information tillåtit den och flera andra bannlysta böcker att delta i Riyadh International Book Fair som hölls tidigare i år.

Handlingen i boken, som ses som en saudisk version av serien “Sex & The City, kretsar kring fyra saudiska kvinnor från välbärgade hem och som revolterar mot det konservativa sociala livet i kungadömet Saudiarabien. Rajaa Al-Sanaes direkta och ibland chockerande insyn i unga saudiska kvinnors slutna värld har väckt ilska i religiösa och konservativa kretsar i landet.

Rajaa Al-Sanae förespråkar en öppnare dialog om sociala problem som uppstår trots det konservativa samhällets försök att låtsas som om de inte finns. Hon säger att vägen till sociala förändringar är att få in fler kvinnor på arbetsplatserna:

"Ekonomisk självständighet ger saudiska kvinnor styrka och mod att våga uttrycka sina åsikter i alla sammanhang."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: