• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2006
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Kai Jaskaris valreportage den 11 september i SVT2 kl 21.30

UUTISETMerit Wager)Kai Jaskari, nyhetschef, Uutiset, SVT
Foto: Merit Wager

Måndag den 11 september kl 21.30 sänder SVT2 Kai Jaskaris valreportage (på finska och svenska). Kai Jaskari är nyhetschef för det finskspråkiga nyhetsprogrammet Uutiset som sänds i SVT2 varje vardag kl 17,45 och i SVT24 kl 21.50. Han har, som vanligt, gjort ett mycket eget, personligt valprogram som inte riktigt liknar alla andra – se det! Valreportaget presenteras så här:

Duell: röstjägare – soffliggare
På ena planhalvan Esko, Merja och Riitta som försöker att fösa sverigefinnar till valurnorna. På andra sidan Rauno som kör sitt dollargrin och struntar i politiken samt Terhi som bara har en enda sak i livet just nu: det fem dagar gamla barnet.

Sverigefinländare röstar något mindre i riksdagsvalet och betydligt mindre i kommunvalet än rikssnittet. Skövdebon Rauno Nevalainen fick nog av politiken redan som ung när kommunistpappan tjatade om politik hela tiden. Nu säger den här Cadillac-ägaren att han bara kan tänka sig att rösta om bensinpriset sänks med två kronor. Men först ska det göras, sedan kan det lovas – inte tvärtom, tycker Rauno.

Sverigefinska aktivisterna Esko Melakari från Upplands Väsby och Merja Heed från Göteborg drar helt motsatta slutsatser om sisu-folkets läge: Esko säger att vi upplever en sverigefinsk renessans, Merja har blivit medlem i Svenska Pelargoniasällskapet, eftersom ”pelargonier är mycket mer tacksamma än finnar”.
Sverigefinländare har sedan millennieskiftet haft status som en av Sveriges fem nationella minoriteter. Vad betyder det i praktiken?

Hur engagerar sig de politiska partierna i frågor som är viktiga för nationella minoriteter? Vem av partiledarna kan uttala ordet ”silitysrauta” (strykjärn)?

Kai Jaskari)Kai Jaskari)Riitta och Terhi Korhonen + baby
Foto: Kai Jaskari

Rauno Nevalainen med sitt dollargrin
Foto: Kai Jaskari

För presentation av programmet också på finska, se här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: