• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2006
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Stora problem i äktenskap mellan saudiska och icke-saudiska medborgare

Saudiarabien flaggaNuha Mohammad är en av många utländska hustrur som lärt sig en hård läxa när det gäller att försöka få äktenskap mellan saudier och icke-saudier godkända i kungadömet Saudiarabien. För en syrisk kvinna, gift med en saudisk man, är det enda sättet för henne att lagligt komma in i landet och leva med sin make att bli hans hembiträde!

"I början av vårt äktenskap reste min make ofta till Syrien och jag kom till Saudiarabien på Umrah visum" , berättar Nuha, som nu är i 30 års åldern. "Efter en tid tröttnade min man på det eviga resandet och beslutade att jag skulle stanna hos honom i Saudiarabien. Han gick till ett mäklarkontor och betalade 15.000 (ca 30.000 kronor) rialer för att jag skulle få permanent uppehållstillstånd. Men vad de gav mig var ett visum för tjänstefolk i hemmet!"

Nuha trodde att kontoret hade gjort fel och blev förnärmad över den status tjänstemannen erbjöd henne. Hon reste tillbaka till Syrien, fortfarande gift med sin saudiske make, men tvingades lämna kvar sin son i Saudiarabien.

Det är sannerligen inte bara byråkratiskt att få ett äktenskap över gränserna godkänt i Saudiarabien: en massa skrupellösa äktenskapsmäklare sviker ofta sina löften eller bara försvinner efter att avgifterna har betalats. De här äktenskapsmäklarna tar betalt allt från 5.000 (ca 10.000 kronor) rialer upp till 100.000 rialer (ca 200.000 kronor) för sina tjänster.

"Jag kom till Saudiarabien utan att ha gått igenom alla officiella formaliteter och efetr att jag fött min baby började problemen", berättar Zahra, en arabisk, icke-saudisk kvinna, drygt 30 år gammal. "Min man registrerade aldrig vår son. sedan omkom min man i en bilolycka och det blev mycket svårt för mig att bevisa att vi var lagligt gifta."

Zahra, som inte vill att hela hennes namn publiceras, berättar att hon tog banklån för att betala en mäklare. Efter att det blev uppenbart att mannen inte kunde – eller ville – göra något för henne, blev hon tvungen att stämma honom för att få tillbaka sina pengar. Det tog henne två år att få tillbaka pengarna och att få sin son accepterad som saudisk medborgare.

Ahmad Saeed, familjerättsadvokat och auktoriserad att utfärda saudiska äktenskapskontrakt, skyller på de unga människor som gifter sig utanför det saudiska samhället för de problem de möter.

"Många unga saudier blir offer för skumma mäklare",
säger Ahmad Saeed. "Det är mycket bättre att gå via korrekta regeringskanaler. Eller ännu bättre: gifta sig med saudier. Att gifta sig med utlänningar leder till problem."

Ahmad Saeed framhåller att om man gifter sig med en utlänning innan man inhämtat alla relevanta tillstånd så är det liktydigt med att "vara olydig mot staten".

F.M., en icke-saudisk arab, berättar att hon, efter enorma egna insatser, lyckades komma överens direkt med inrikesministeriet, som är ansvarigt för internationella äktenskap, för att få sitt äktenskap godkänt.

M.D., en saudier som gifte sig med en palestinsk kvinna, fann också att det bästa var att förhandla direkt med ministeriet.

"Jag betalade 25.000 rialer (ca 50.000 kronor) till en mäklare som flyttade och bytte telefonnummer", säger M.D. "Min svåger rådde mig att gå till inrikesministeriet, vilket visade sig vara ett mycket gott råd."

Juridiske rådgivaren Majed Al-Khaja säger att det absolut bästa är att ta kontakta inrikesministeriet. Han varnar för att använda sig av mäklare eftersom de kanske inte tillhandahåller lagligt giltiga äktenskapskontrakt.

"Statistisk visar att det finns ett mycket stort antal odokumenterade, illegala äktenskap",
säger Majed Al-Khaja.

Ahmad, en saudisk läkare, berättar att en del kvinnor är införstådda med svårigheterna med att gifta sig med saudiska män. När han friade till en kollega svarade hon ja, men insisterade genast att äktenskapet  skulle legaliseras innan bröllopsceremonin ägde rum.

Systemet är dock mycket trögt, troligen medvetet och i syfte att avskräcka saudier från att gifta sig med icke-saudier. Och insatserna är höga.

Al-Khaja varnar för att äktenskapscertifikat som inte är lagligt godkända resulterar i att man inte får rätt till sociala förmåner eftersom barn födda i sådana äktenskap inte accepteras som saudiska medborgare.

Suaad Al-Yamani, en saudisk kvinna, berättar att hon tackade ja till ett frieri från en högutbildad icke-saudisk arab.

"När han ville få vårt äktenskapskontrakt legaliserat, fick han höra att han inte hade tillstånd att gifta sig med en saudisk kvinna."

Många år har gått och Suaad Al-Yamani säger att hennes och makens barn nu är i skolåldern. Men de kan inte skriva in sina barn i allmänna skolor eftersom de, trots många års försök att få äktenskapet godkänt, inte har lyckats få sitt förhållande legaliserat.

"Icke-saudiska kvinnor gifta med saudiska män löpter extra stor risk eftersom det är extra svårt att få barn till icke-saudiska kvinnor accepterade som medborgare i Saudiarabien," säger Majed Al-Khaja.

Vidare är det så att i vårdnadsstrider favoriseras alltid den saudiska föräldern och vårdnaden går oftast till män, vilket gör att icke-saudiska kvinnor löper stor risk att förlora vårdnaden om sina barn och att tvingas lämna landet efter en skilsmässa. Att upprätthålla besöksrättigheter under sådana omständigheter är förstås helt omöjligt om inte den saudiska föräldern frivilligt lägger ner stora ansträngningar för att arrangera besök.

K.A., en arabisk kvinna från en Gulfstat, berättar att hennes äktenskap inte accepterades av makens familj och släkt av "konfessionella orsaker". Deras liv som gifta splittrades när paret betalade en mäklare 20.000 rialer (ca 40.000 kronor) för att hans skulle ordna ett äktenskapscertifikat och mäklaren flydde med pengarna. Till slut skiljde sig paret och K.A. reste tillbaka till sitt land. Hon tvingades lämna kvar sin dotter för att hennes man favoriserades i vårdnadsrättegången.

Källa:
Al Watan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: