• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2006
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om människor med utomeuropeisk bakgrund i riksdagen

Nu diskuteras återigen frågan om "invandrare i riksdagen", samtidigt som att det ska vara "varannan damernas" i både riksdag och regering. Och helst invandrare i regeringen också.

Hå hå ja ja. Suck. Det är en konstig, helsvensk inställning att för att en regering ska vara legitim och demokratisk så ska den bestå av exakt hälften män och hälften kvinnor och av x procent invandrare.  En sådan inställning innebär egentligen, när man tänker lite djupare på de här reflexmässiga kraven, att en massa andra grupper då också måste få ha sina representanter i riksdag och regering. Alltså om den ska vara legitim och demokratisk. Därför måste förstås också en minister vara handikappad på något sätt. Renägarna måste ha en minister, och muslimerna. För att inte tala om de många HBT-personerna. Och villaägarna respektive de som bor i hyresbostäder. Listan på grupper som ska representeras i en ”legitim regering” kan göras oändlig och överstiger vida antalet ministerposter. Samma sak gäller förstås också i riksdagen.

I P1 Morgon talas den 21 september om att "invandrare med utomeuropeisk bakgrund" är "kraftigt underrepresenterade" i riksdagen så är det lika obegripligt som resonemanget om ministrar ovan. På SR:s webbsida står det bl.a. så här:

"Den svenska riksdagen lider brist på invandrare och framför allt de som är födda utanför Europa."

"Lider"???! Det tror jag knappast. Riksdagen lider – och därmed folket – om inte dess ledamöter är kompetenta och kunniga! Inte för att det inte finns x antal kvinnor, x antal 65-åringar resp 25-åringar eller x antal utom- resp inomeuropeiska invandrare där.

Det kan alltså inte vara så att alla grupper som är "underrepresenterade" i riksdagen eller regeringen ska ha platser där. Kriterierna som måste gälla är: kompetens, kompetens och åter kompetens. Inget annat. Inte ålder, Inte kön. Inte bakgrund. Inte yrke. Inte religion. Ingenting annat än kompetens. Riksdag och regering är alldeles för viktiga beslutande organ för att vara arenor för test- eller prao-verksamhet. Precis som i andra länder i världen ska också människor i Sverige, som ska representera folket vara kunniga och kompetenta. Duktiga kvinnor, unga, gamla, invandrare har samma möjlighet att arbeta sig in och upp i de olika partierna och kandidera, som alla andra, till riksdag och kommunfullmäktige. Regeringen tillsätts av statsministern och även han måste avväga noga vilka personer som ska ges det tunga ansvaret att leda Sverige. Och då ska ålder, kön, bakgrund, religion etc inte spela in i bedömningen. Enbart kompetens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: