• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2006
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Fazers Blå och Fazers Bästa

Fazers BästaFazers Blå har återtagit platsen som Finlands mest uppskattade varumärke. Efter en andra plats i fjol har Fazers Blå avancerat till en delad första plats tillsammans med Arabia, visar en mätning som Taloustutkimus gjort för reklambranschens tidskrift Markkinointi ja Mainonta. På tredje plats kommer Fiskars medan Nokia får nöja sig med en nionde plats.

Karl Fazer öppnade sitt fransk-ryska konditori vid Glogatan 3 i Helsingfors den 17 september 1891. han gifte sig med Berta 1894 och det var också då som de började tillverka choklad och konfekt. Fazers godis har alltid funnits och varje finländare har egna minnen genom livet av olika Fazer-produkter. Vi fick t.ex. alltid mignonägg till påsk, urblåsta riktiga hönsägg som sedan, försiktigt fyllts med nougatmassa. Äggen såg förstås ut exakt som riktiga ägg. Fazers Bästa, blandade karameller som Kiss-Kiss och  Tosca och Islanti och allt vad de hette.

Grankulla samskolaGrankulla svenska samskola

När vår skola, Grankulla svenska samskola, firade 50 årsjubileum hade skolan hyrt en helikopter som kom surrande över skolgården och precis när den var rakt ovanför oss ungar så öppnades en stor lucka och ner vräkte – Fazers Bästa! Och vi kravlade och kröp i gruset och på gräset på gården och rafsade åt oss de åtråvärda karamellerna. I sanning ett helt oförglömligt Fazer-minne! Lärarna (Pluggen, Öhman, Wessan, Pattis, Jeffan, Syvänen, Stude och alla de andra) stod och skrattade och tyckte att det var en fantastisk överraskning de ordnat åt oss, sina elever. Det var tider, det!

Och så bodde vi snett mittemot en "tant Fazer", som vi oftade ropade till så snart hon gick förbi vårt hus: "tant Fazer, tant Fazer, min syster fyller år i morgon!" Och snäll som hon var, tant Fazer, så kom hon följande dag med en massa godsaker och gratulerade. Tills hon så småningom tyckte att "de där systrarna fyller år lite väl ofta" och slutade lyssna på oss…

Läs mer om Fazer och företagets historia här och om Fazers Bästa här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: