• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Att tänka på för den nye migrationsministern

Apropå nedanstående inlägg om Mohammed och Inna:

Det är heller inte är bra att Sverige beviljar ett helt års tillfälliga uppehållstillstånd åt personer som ljugit om identitet och hemland under asylprocessen. Alltså att man ger dem ett helt år på sig för att inkomma med sanna uppgifter. Det ska inte behövas ett helt år för att människor ska inkomma med handlingar som styrker deras identitet – en månad; högst tre månader, räcker för detta. 95 procent av alla asylsökande kan skaffa identitetshandlingar från sina forna hemländer så det är inget som behöver ta särskilt lång tid.

Det här förfarandet gör att Sverige får stora extrakostnader för att försörja människor som kanske inte alls har vare sig behov av eller rätt att stanna här. Har de det, så kan de ju få tillstånd betydligt snabbare om de inkommer med korrekta uppgifter. Har de inga skäl att få stanna i Sverige och det inte finns några andra hinder så som t.ex. att de inte tas emot i sina hemländer sedan de sökt asyl i ett annat land, så måste de ju ändå återvända.

Förutom att det kostar mycket pengar så rotar sig dessa människor också ännu mer i landet under ytterligare ett år, särskilt om det finns barn med i bilden. Det är nu i oktober, november, december ett år sedan Migrationsverket i samband med den tillfälliga asyllagens införande, beviljade en massa tillfälliga uppehållstillstånd just till dem som inte medverkade till att klarlägga sina identiteter. Har dessa mäniskor nu inkommit med handlingar? Om inte: när och hur ska myndigheterna avvisa dem vilkas "tid är ute"?

Tobias BillströmMigrationsminister Tobias Bilström
Foto: regeringsansliet

Det kan inte vara Sveriges sak att försörja människor år efter år, som ljuger om det mesta och inte medverkar till att fastställa sina identiteter. Här behöver migrationsministern tänka till ordentligt och komma med nya klara och tydliga regler. Dessutom bör migrationsministern också titta på detta, det kanske finns behov av en lagändring:

I 4 kap. 3a§ utlänningsförordningen sägs att en asylsökande får arbeta under asylprocessen om beslut dröjer mer än fyra månader.  Det ter sig märkligt att Sverige ska medge undantag från kravet på arbetstillstånd för en person som inte visar någon form av identitetshandling.

Undrar om det någonsin kan bli så i praktiken, som det är i teorin, att Sverige ska ha en human och generös flyktingpolitik, att väntetiderna ska kortas, att alla ska behandlas med respekt och att de som har skäl enligt lagen att stanna och kan visa vilka de är, ska få uppehållstillstånd medan övriga så fort som möjligt ska avvisas?

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: