• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

På pricken-analys

Merit Wager)PM NIlsson
Foto: Merit Wager

PM Nilsson, politisk chefredaktör, skriver på Expressens ledarsida den 15 oktober om de viktigaste orsakerna till att den svarta ekonomin växer. De finns i huvudsak på den vita arbetsmarknaden:

Extremt hög skatt på låga löner
. Om en städfirma tar 370 kronor i timmen får den som städar 70 kronor kvar efter skatter och avgifter. Det gör att enklare arbeten lätt prisar ut sig från den vita marknaden. 370 kronor för en städtimme är för mycket för de flesta och 70 kronor är för lite för den som gör jobbet. Båda parter tjänar för mycket på en svart betalning.

Tunga skatter och snåriga regler för småföretag
. Den som jobbar i enmansbolag vet hur mycket man får slita för att få ihop till en dräglig lön. Fem veckors semester är ofta inte att tänka på. Att lägga en del av verksamheten svart förbättrar ekonomin radikalt och man slipper dessutom följa komplicerade regler som tar tid och förhindrar. Att artistbranschen till stor del är svart förklaras ofta av regeldjungeln.

En miljon går inte till jobbet. Man kan räkna hur man vill, men faktum kvarstår att antalet personer som lever på olika typer av stödsystem har ökat markant. De har ofta mycket små inkomster och om de arbetar vitt får de avdrag på bidragen eller pensionen. Det enda reella sättet för dem att förbättra sin ekonomi är att
arbeta svart.

Överhettning i byggbranschen. Många i storstadsområdena vittnar om att det är svårt att få hantverkare vitt. Utbudet av svart arbetskraft är däremot stort eftersom det finns så starka incitament för att jobba extra vid sidan av.

Höga trösklar på arbetsmarknaden. Grupper som har svårt att komma in på den etablerade arbetsmarknaden är överrepresenterade på den svarta. Det gäller särskilt ungdomar, men också personer som invandrat till Sverige. Den svarta marknaden är på gott och ont helt fri, vilket helt enligt skolboken ökar jobbchanserna för marginaliserade grupper.

Hela hans text kan läsas här.
Läs också här lite om egenföretagarnas villkor och önskemål/krav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: