• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Statsminister Matti Vanhanen vill inte att ministrar ifrågasätts

Lehtikuva Oy/Statsrådets kansli.Statsminister Matti Vanhanen
Foto: Lehtikuva Oy/Statsrådets kansli

Att fråga ministrar om de betalat tv-licensen eller anställt svart arbetskraft är ”sårande” och ”opassande”, anser statsminister Matti Vanhanen. Inspirerat av avslöjandena i Sverige hade FNB skickat ut en rad frågor till ministrarna om just de här sakerna, men Vanhanen har gjort klart för sina ministrar att man inte behöver svara på sådant.

Rent juridiskt har Vanhanen rätt. TV-licenser och svartjobb hör till ministrarnas privata sfär. Grundlagen säger bara att de måste redogöra för sina ekonomiska bindningar och sin förmögenhet offentligt.

Professor Jan Sundberg vid Helsingfors universitet anser att för offentliga personer gäller andra regler, och att en minister skall vara ett föredöme.

"Tv-licensen tillhör privatlivet, men inte för en offentlig person. Kanske Vanhanens reaktion har att göra med hur hans eget privatliv har behandlats i medierna. Men se till exempel på svenske statsministern Fredrik Reinfeldts reaktion, hade han liksom Vanhanen sagt att man inte får fråga vissa saker hade det varit politiskt självmord direkt".

I Sverige har två ministrar hunnit avgå redan fastän den nya regeringen knappt kommit i gång med sitt arbete. I går avgick kulturminister Cecilia Stegö Chilò till följd av sitt långvariga licensskolk, och i lördags avgick handelsminister Maria Borelius som en följd av skattefiffel. Båda två hade också utnyttjat svart arbetskraft i hemmet.

"Deras förseelser var ju relevanta för det område de var satta att sköta. Men det är svårt att dra någon allmän gräns för vad som är relevant. Fortkörningsböter är kanske inte relevanta i alla sammanhang,"
säger kommunikationsprofessorn Sinikka Sassi vid Helsingfors universitet.

Historieprofessorn Henrik Meinander vid Helsingfors universitet påpekar att det är en förklarande – men inte förmildrande – omständighet att det borgerliga blocket så länge varit i opposition i Sverige. Och att ministrarna ofta plockas utanför politiken. De har helt enkelt inte riktigt lärt sig hur offentligheten fungerar.

Källa:
HBL logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: