• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om avanonymiserade ansökningar

RosenbadRosenbad
Foto: Pawel Flato (regeringens sajt)

Så här står det i ett pressmeddelande med rubriken Ett land med möjligheter – en ny politik för integration på regeringens hemsida :

Ett försök med anonymiserade ansökningar genomförs inom den offentliga sektorn. En väg att minska risken för diskriminering i arbetslivet är att använda ett anonymiserat anställningsförfarande. Genom att avidentifiera ansökningshandlingar ökar möjligheterna till att en person med utländskt namn eller bakgrund får möjlighet att komma till en intervju och därmed ökar chanserna till anställning.

Jag tycker att det verkar både är naivt och fel med "avanonymiserade ansökningar" (men jag kan ha fel…)

Naivt: Man kommer omedelbart att kunna se vilka ansökningar som skickats in av någon med utländsk (särskilt utomeruropeisk) bakgrund, hur avanonymiserade de än är! Att tro något annat är naivt.

Fel: Att införa en skenavanonymisering av jobbansökningar löser ingenting (se ovan) utan innebär på något sätt att man erkänner och slår fast att "de" och "deras" ansökningar är sämre, mindre värda än "våra".

Det är svårt och det tar tid – lång tid – att förändra attityder. Det måste man inse. Det tog flera generationer för Amerikasvenskarna att helt komma in i sitt nya land. Det tar tid och det är svårt, så är det bara – hur gärna man än önskar att det inte var det. Och det är ömsesidigt: invandrade har många gånger en lika felaktig och ibland rent nedlåtande syn på svenskar som svenskar har på invandrade. Det handlar om att sakta men säkert lära känna varandra och lära sig acceptera varandra olikheter men också att se de många likheterna.

Jag tror inte att det är rätt väg att gå att man försöker hitta på konstlade sätt att tackla diskriminerande beteenden. Det finns lagar som förbjuder diskriminering, de ska efterföljas.  Sänk dock inte kraven för att människor med invandrarbakgrund ska  få jobb – samma villkor ska gälla för alla, annars får vi ju en annan, omvänd sort av diskriminering och det är också illa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: