• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Spioner emellan och andra historier

Jag har skrivit om det lilla tuffa förlaget Efron & Dotter och om författaren och förläggaren Vera Efron förut, läs här (24.11 2005), här (24.2 2006), här och här (20.8 2006) samt här (11.9 2006). Och här skriver Vera Efron själv en intressant gästbloggning (27.2 2006).

Spioner emellanKriget i TjetjenienJag kom att tänka på Efron & Dotter och en av förlagets senast utgivna böcker Spioner emellan när SVT den 26 oktober sände ett program om ubåt 137. Efter att Spioner emellan av Tore Forsberg och Boris Grigorjev kom ut i september har också Vera Efrons senaste bok Kriget i Tjetjenien kommit – extra aktuell med tanke på mordet på journalisten Anna Politkovskaja som ville avslöja tortyren i Tjetjenien. Om boken skriver förlaget:

I Tjetjenien pågår sedan början av 1990-talet ett av världens grymmaste krig. Ett krig som rymmer allt från stora strider till gerillataktik och ren terrorism. Det här är den första boken om de hårda striderna mellan ryssar och rebeller.

Vera Efron ger läsaren den oumbärliga bakgrunden för att förstå kriget. Hon skyler inte över ryska misstag och felgrepp, men samtidigt försöker hon nå en djupare förståelse. Varför uppstod konflikten? Varför var Ryssland handlingsförlamat i början av 1990-talet? Hur kom det sig att muslimsk extremism fick fotfäste i Tjetjenien? Och vilka är de verkliga orsakerna till att Tjetjeniens kamp för självständighet ännu inte har gett resultat?

Boken innehåller en faktaspäckad vapenbilaga och fotografier tagna av en av Rysslands främsta fotografer.

Och så här säger  Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek om Kriget i Tjetjenien:
”Ingen tidigare utgiven Tjetjenienbok analyserar konflikten på ett så trovärdigt och opartiskt sätt … Den som vill veta mer om en av vår tids mest svårlösta konflikter – läs boken.”

Frågor om livetSlagfältetYtterligare två nya böcker har det här supereffektiva och högintressanta förlaget gett ut i höst – två verk som är diametralt olika varandra men som har ett gemensamt: författarna har lite roliga namn! Den ena boken heter Frågor om livet och författaren heter Eva Solkraft. Den andra boken heter Slagfältet och författaren heter Bo Knarrström.

Alla böcker som getts ut på Efron & Dotter kan köpas direkt från förlaget. Julklappstips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: