• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Verkligheten genom LO-glasögon

LO logo"Den borgerliga regeringen tar ett steg bort från den svenska modellen". Så står det med stora, svarta bokstäver här, på LOs sajt på internet.

Så kan bara en jätteorganisation som varit van att sitta vid maktens bord i decennier uttala sig. Och gör det också, nu när den plötsligt finner sig stå långt borta från de stora köttgrytorna och glansen från regeringssalongerna – och utan att ha ansvariga ministrars öron som de varit vana vid.

Men det är ju inte alls så, som LO påstår. Den borgerliga regeringen är också svensk och den är dessutom framröstad i demokratisk ordning av svenska folket i Sverige – enligt helt "svensk modell". Väljarna har sagt ifrån att de vill ha en annan modell än den som rått under mycket lång tid, och den modellen är precis lika svensk som den tidigare. Vad LO borde skriva, för att uttrycka sig korrekt är:

"Den borgerliga regeringen tar ett steg bort från den invanda socialdemokratiska modellen – för att svenska folket vill det."

LO har så länge levat i total symbios med de makthavare som nu valts bort, att förbundet tar det som en grov förolämpning (av vem/vilka?) att den nya regeringen fullföljer det som den före valet klart och tydligt uttryckte att den skulle göra. LO kanske rentav tycker att det är fel på folket som röstat fram något helt nytt? Eller LO kanske tycker att Sverige inte ska vara fullt så demokratiskt som det är och att landet borde fortsätta att vara den enpartistat det så länge varit? LO kanske vill att man ska idiotförklara pöbeln som inte fattar sitt eget bästa (=s-regering och starkt fack) och som är så korkad att den vill ha mer frihet, valfrihet och möjlighet att skapa sina egna liv?

Hur ska man annars förstå LOs stridsrop och skrämselpropaganda gentemot sina medlemmar? Inte är det väl så att LO-pamparna (och de är många…) är mest rädda om sina egna positioner och sin egen maktsfär och sina egna enorma löner som är tiotals gånger högre än medlemmarnas? LO-pamparna  kanske är rädda för att medlemmarna börjar inse att de inte behöver det LO-pampvälde längre, som i åratal – decennier – tagit en del av deras avgifter för att göda socialdemokraterna för att själva få sitta med vid maktens allra finaste bord? LO-medlemmarna kanske börjar inse att det finns lagar som reglerar arbetslivet och att det kommer att skapas en a-kassa som inte är knuten till facket och som alla kan vara med i. Så varför ska de då vara  med i ett fack vars ledares politiska värderingar de inte sympatiserar med? ca 40+ % av LO-medlemmarna lär enligt olika undersökningar, ha röstat borgerligt, så det är klart att det blir ett stort tapp för LO om alla dessa säger upp sina medlemskap. Plus en och annan, kanske hundratals eller rentav tusentals, s-väljare som också tycker att lagarna räcker och som vill förhandla med arbetsgivarna själva och sköta sin egen a-kassa utan att en del går till ett politiskt parti ens om de sympatiserar med det.

LO är en jätteorganisation, en sammanslutning av fackliga arbetstagarorganisationer,  som ska "verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati." En sådan samhällsutveckling har vi i Sverige under den nya regeringen liksom vi hade det under den förra. Den här regeringen prioriterar bara annorlunda än den förra, men den är lika demokratisk som den förra – mer, faktiskt  eftersom socialdemokraterna faktiskt inte var en majoritetsregering. Ju förr LO inser det desto bättre om de vill ha kvar åtminstone en del av sina medlemmar. Man ska inte underskatta folket bara för att man sitter i en fin glasborg!

Läs mer om LOs fyrapersonersledning (och om hela koncernen – ja, den  fackliga organisationen kallar sig faktiskt så – hade 535 anställda år 2005) vid Norra Bantorget här. Och läs LO:s årsredovisning för år 2005 här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: