• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

?Olagligt att tvinga trädgårdsanläggare att stödja Kommunal .?

Centrum för rättvisaCentrum för rättvisa skriver i sitt senaste informationsblad nr 7/2006 om att det är olagligt att tvinga trädgårdsanläggare att stödja fackföreningen Kommunal. Chefsjuristen Clarence Crafoord säger, att man inte får tvinga enskilda som inte är med i en viss fackförening att stödja denna förening ekonomiskt. Det strider mot den negativa föreningsfriheten i Europakonventionen. Han är ombud för de 17 trädgårdsanläggare vid Väla Mark & Trädgård i Helsingborg som den 25 oktober 2006 lämnade över ett kravbrev till Kommunal. Beroende på anställningstid varierar kraven från ca 2 000 kronor till ca 18 000 kronor per person.
 
Kommunal logo (från Kommunals sajt)Så här skriver Centrum för rättvisa:
Bakgrunden är att Kommunal kräver 1,5 procent av samtliga anställdas bruttolöner i s.k. granskningsavgifter oavsett om de är med i Kommunal eller inte. Men de anställda jobbar inte på ackord, utan har månadslön. Någon lönegranskning att tala om utförs inte av Kommunal.
 
Den negativa föreningsfriheten skyddas av Europakonventionen, som är svensk lag. Ingen ska behöva vara med i eller stödja en förening mot sin vilja. Två av de anställda är oorganiserade, men tvingas ändå betala granskningsarvoden till Kommunal. Sex av de anställda, som intill nyligen var oorganiserade, har sett sig tvingade att gå med i konkurrerande Sydfack för att slippa betala – Kommunal får inte ta ut avgifter av medlemmar i andra fackförbund.

 
De anställda vill överhuvudtaget inte vara med i facket. Att behöva betala till Kommunal som oorganiserad, eller tvingas med i ett konkurrerande fackförbund bara för att slippa betala känns helt fel. Alla de som är eller har varit oorganiserade vill nu ha tillbaka de tusentals kronor som Kommunal har inkasserat av dem.

"Nu förväntar sig de anställda att Kommunal går deras krav till mötes. För dem som inte är med i facket, eller har tvingats med i Sydfack för att slippa betala till Kommunal, finns möjligheten att gå vidare till domstol för att få igenom sina krav", säger chefsjuristen Clarence Crafoord.

Läs mer här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: