• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2006
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Goda kunskaper i svenska krävs för att få arbete

SNS-rapport SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) har gett ut en rapport som heter UTBILDNING OCH KUNSKAPER I SVENSKA framgångsfaktorer för invandrare. Tänk att det självklara ska behöva sägas i en rapport! Men när det nu görs så kunde rapporten faktiskt också ha omfattat svenskarna och rubriken ha fortsatt "och svenskar". För det är illa ställt med kunskaperna i svenska hos väldigt många svenskar också…

Hur som helst, att kunskaper i svenska språket är oerhört viktiga för alla som ska leva, följa lagar, förstå regler och arbeta i Sverige är en så självklar sak att det är märkligt att det behöver skrivas rapporter om det.

Forskarna Dan-Olof Rooth, Högskolan i Kalmar, och Olof Åslund, IFAU, har analyserat hur utbildning och goda kunskaper i svenska påverkar möjligheterna för utrikes födda att få jobb. De har kommit fram till att utbildning har stor betydelse för individens framgång på arbetsmarknaden oavsett var i världen han/hon är född (=självklarhet nr 1). Goda kunskaper i svenska ökar kraftigt chansen till arbete och vilken lön man kan förvänta sig (=självklarhet nr 2). De har gjort intervjuer med arbetsgivare/personalansvariga som också visar på dessa faktorers betydelse vid anställningar.

Nu har man i den här rapporten fokuserat på utrikes födda, men det är viktigt att påpeka att också svenskar måste lära sig hantera sitt eget språk. Det är sannerligen långt ifrån alltid fallet, inte ens bland dem som använder språket i sitt  dagliga arbete: journalister, programledare, nyhetsuppläsare, kommunikatörer av olika slag. Det är bara att hoppas att svenskan görs till officiellt språk i landet och att man i skolor, i medievärlden, inom rättsväsendet och på myndigheter – ja, överallt –  äntligen inser vikten av att man behärskar svenska och har ett stort ordförråd så att man kan uttrycka sig både nyansrikt och korrekt.

Och som sagt:
inte bara för invandrare utan också för svenskar ökar chansen till arbete om man har goda kunskaper i svenska!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: