• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2006
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

A-kassa ingen lösning för egenföretagare

A-kassa ingen lösningDagens Industri logo 3 november 2006

Eftersom den inscannade texten till vår debattartikel i Dagens industri är så svårläst kommer den också här:

Den nya regeringen inför obligatorisk a-kassa för alla men det är inte helt klart hur det är tänkt att fungera. Om man överhuvudtaget har tänkt på egenföretagarna är höljt i dunkel. det skulle inte vara så tokigt om också vi – för en gångs skull – omfattades av några sociala trygghetsreformer.

Det är möjligt att man i det färdiga förslaget kommer att ha löst alla problem som en arbetslöshetsersättning för enskilda näringsidkare för med sig. Men som vi ser det är a-kassa inte det optimala trygghetssystemet för egenföretagare.

När är en egenföretagare egentligen arbetslös? Räcker det med att orderingången är svag, eller måste företaget läggas ned? Vad händer om företagate är nedlagt och den före detta företagaren blir uppringd av en gammal kund med en förfrågan? Ska han då kunna starta igen? Ska han kunna upprepa den processen hur många gånger som helst? Om man inför ett traditionellt a-kassesystem finns en risk för ett överutnyttjande av en del, samtidigt som andra tvingas betala ganska mycket i a-kasseavgift, trots att de aldrig kan eller behöver utnyttja systemet. Sett ur ett samhälleligt perspektiv är kanske inte incitamentssystematiken helt hundraprocentig.

Som det är idag finns det ingen möjlighet att tidvis omfattas av a-kassa, man måste lägga ned företaget helt och hållet och bli arbetslös på heltid. Det är ju helt galet och därför anser vi inte att a-kassa enligt traditionell löntagarmodell är applicerbar på egenföretagare.

Vi föreslår i stället en möjlighet för varje enskild näringsidkare att själv kunna bygga upp sin egen trygghet genom skattelättnader. Vår lösning är att låta enskilda näringsidkare slippa arbetsgivaravgiften. Det blir lättare för uppdragsgivare att rätt värdera kostnaden för en arbetsinsats och det skapar en bättre möjlighet för egenföretagaren att lägga undan lite av de pengar han tjänar för de perioder som orderingången är svag.

Via skatten bidrar ju egenföretagarna till samhället precis som alla andra.

Merit Wager
Johan Hedin
Tobias Wahlqvist
www.egenforetagarna.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: