• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2006
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

JK åtalar inte FCZ

Merit Wager)Justitiekansler Göran Lambertz
Foto: Merit Wager

TV-programmet FCZ har anmälts för hets mot folkgrupp efter att en av programmets deltagare uttalat sig fientligt mot danskar. JK Göran Lambertz väljer att inte följa upp ärendet. Det berättar Dagens Media.

En man från Örebro polisanmälde tydligen programmet FCZ för hets mot folkgrupp. Detta efter ett, i hans öron, olämpligt uttalande om danskar. Polisen överlämnade ärendet till JK Göran Lambertz för prövning om huruvida fallet skulle gå vidare till förundersökning. De ansåg nämligen att yttrandefrihetsgrundlagen eventuellt skulle kunna vara tillämpbar i fallet, vilket är en förutsättning för att det ska vara ett ärende för JK.

JK anser att han inte kan åta sig fallet då yttrandefrihetsgrundlagen endast kan tillämpas på program som sänds från Sverige. Då TV6 inte sänds från Sverige återlämnar JK ärendet till polismyndigheten för eventuell vidarebefordran till allmän åklagare.

Bra! Man kan ju inte hålla på och använda skattepengar till att driva precis vad som helst i rättsliga instanser, någonstans måste gränsen gå. Och lite får väl folk tåla utan att de rusar iväg och anmäler saker till polisen – så ömhudad och mesig kan man inte vara att man inte klarar av minsta förolämpning!? Och det där med "hets mot folkgrupp" – hur kan det vara hets mot en hel folkgrupp att kalla någon för något, typ "finnjävel" (vilket bl.a. jag själv fått höra) eller "danskjävel"? Om jag kallar en svensk "idiot", hetsar jag då mot alla svenskar? Det vore bra om folk lugnade ned sig lite och löste sina problem själva i större utsträckning, hellre än att rusa till polisen, JO, JK, KU och fan och hans mormor så snart något blir lite jobbigt. De här instanserna ska användas för viktiga saker och inte blockeras av bland annat sura gubbar i Örebro (OBS! Ej hets mot alla gubbar i Örebro)!

Bra att JK avvisade klagomålet. Och jag tycker att anmälan skulle ha avvisats också om programmet sänts från Sverige… Hoppas polisen och allmänna åklagaren också avvisar anmälan, samhällsresurser ska användas till annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: