• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2006
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Trygghetsnarkomani är farligt!

Att ”trygghetsnarkomani” är farligt har jag hävdat i decennier, allt eftersom jag sett vartåt det barkat i folkhemmet Sverige. En person som satt det på pränt i artiklar och en bok och som jag nu också lyssnat på ”live”, är David Eberhard, sektionschef vid Stockholms läns psykiatriska akutmottagning, sektionschef akutsektionen Norra Stockholms psykiatri.

Den 12 september 2005 bloggade jag om David Eberhards teser, som han framfört på DN Debatt dagen innan. Rubriken på min bloggning var Falsk trygghet svenskars ”snuttefilt” och den kan läsas här. Från det inlägget går det också att klicka sig fram till David Eberhards debattartikel i DN, som hade rubriken I trygghetens Sverige ska det ofarliga förbjudas.

Den 9 november 2006 fick jag möjlighet att lyssna på mannen som är klarsyntare än många och som sticker hål på svenskarnas falska ”trygghetsmyt”. Det var vid ett enkelt seminarium på Timbro som leddes av Mattias Svensson, som skrivit boken Peta inte i maten. Till viss del tangerar han samma tankegångar som David Eberhard; Mattias Svensson anser också att många felaktiga myter sprids som skrämmer upp folk i onödan. Han säger bl.a.:

”Visste du att det är farligare att vara något kilo för smal än tiotals kilo för tjock? Visste du att vi lever allt längre och att dödsfallen i hjärt- och kärlsjukdomar halverats sedan 1980? Visste du att fler och fler motionerar och äter frukt och grönsaker?”

Många – helst alla! – borde läsa både Mattias Svenssons bok Peta inte i maten och David Eberhards I trygghetsnarkomanernas land – Sverige och det nationella paniksyndromet. Och inte bara läsa utan också begrunda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: