• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2006
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Kvinnor ombads lämna lokalen

Saudiarabien flaggaEn av föreläsarna vid ett medicinskt seminarium på King Faisal Specialist Hospital and Research Center skapade ett visst tumult när han den 21 november insisterade på att samtliga kvinnor – inklusive yrkeskvinnor inom media och medicin – lämnar salen innan han kommer in för att hålla sin föreläsning. Först uttryckte en del kvinnor sin förvåning över kravet men gav sedan upp och lämnade salen så att den ortodoxe läkaren kunde hålla sitt anförande om islam och etiken kring organdonationer och frågorom skeenden i livets slutskede.

Före doktor Yousef Al-Ahmeds anförande informerades publiken om att han inte kunde tänka sig att vistas sig i samma rum som kvinnor när han talade om medicinsk etik.

"Vi var tvungna att be den kvinnliga sjukhuspersonalen att lämna salen på begäran av shejken",
sade en medlem i organisationskommittén, som föredrog att vara anonym.

"Det här är löjligt", sade en kvinna, en medicine professor och muslim. "I Stora Moskén i Makkah ber män och kvinnor tillsammans. Varför beordras vi lämna rummet? Den här mannen vet att ett sjukhus är en blandad arbetsplats. Han borde ha förstått och insett det innan han kom hit", sade hon. "Jag hamnar i en mycket obehaglig och obekväm situation."

En saudisk kvinna, specialist i neurovetenskap, sade att doktorn inte hade någon rätt att be kvinnorna avlägsna sig:

"Vi hade all rätt att vara där",
sade hon på villkor att  hon fick vara anonym. "Vi deltog i ett vetenskapligt medicinskt symposium. Om han inte ville delta för att där fanns både manliga och kvinnliga medicinska experter så är det hans problem, inte vårt."

När Al-Ahmed stod fast vid att kvinnor inte skulle förorena hans anförande med sin närvaro, bad arrangörerna kvinnorna att lämna lokalen så att evenemanget kunde fortsätta. Två kvinnliga reportrar från Saudi Arabian Television Channel One och den saudiska satellitkanalen Al-Ekhabriya ombads också avlägsna sig.

När doktorn kunde konstatera att inga kvinnor var närvarande, började han tala om medicinsk etik i islamisk kontext. Han sade att Council of Islamic Fiqh Academy hade gjort ett uttalande som innebar att det är tillåtet enligt islam att stänga av livsuppehållande apparater när en patient deklarerats hjärndöd.

"Det gäller endast om bekräftelse getts av läkare om att hjärnans alla aktiviteter upphört och att tillståndet är irreversibelt",
sade han. Han sade också att det även enligt Council of Islamic Fiqh Academy är tillåtet enligt islam att avlägsna organ från hjärndöda patienter, även om hjärtat fortfarande slår. "Det har godkänts också av Islamic Jurisprudence Council som hölls i Makkah,” sade han.

Den lärde inom islam, doktor Abdullah Al-Bar, en annan föreläsare påpekade att många islamiska lärde i Saudiarabien inte godkänner att organ avlägsnas ur kroppen om hjärtat ännu slår.

"Deras ståndpunkt är att en person inte är död innan alla tecken visar att döden inträtt, så som att hjärtat stannat, att blodsystemet inte fungerar och inte heller vitala organ", sade Al-Bar.

Debatten mellan männen fortsatte och handlade om hur man ska avgöra och fastställa om själen lämnat kroppen. "Också islamiske lärde förr i tiden kunde identifiera detta endast genom vissa tecken på ögonrörelser i en riktning och att kroppen blev blå", sade Al-Bar.

Vad kvinnorna tyckte, visste eller ansåg fick de inte framföra…

Källa:
Arab News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: