• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Vinst – av skattemedel?

Vad jag förstår ämnar Alliansregeringen göra det möjligt att driva privata sjukhus med vinst. Okej, inget fel i det – i och för sig, om. Men – och det är ett stort men – bara om dessa potentiellt vinstbärande sjukhus finansieras helt av privata medel och avgifter. Om sjukhus som enbart eller i huvudsak finansieras av skattemedel tillåts göra stora vinster som berikar ägarna är det fel. Alltså vinsterna i sig är förstås inte fel. Inte heller att ägarna tjänar pengar. Felet ligger i det att om det enbart, eller nästan helt, rör sig om skattemedel – är det fel!

En viss vinst, s.a.s. "pengar som blir över" för att man kanske jobbat effektivare eller haft färre utgifter än man kalkylerat med är acceptabelt även för skattefinansierade sjukhus, bara den stannar i verksamheten och används till förbättringar, kvalitetshöjning, mer personal, krukväxter, tavlor, kaffe eller annat som ökar både kompetens och trivsel och som också kommer patienterna till del. Och till bra löner för dem som arbetar där. Men att vinst från verksamhet som bekostas av våra skattepengar ska gå till aktieägare är helt åt skogen och om det är det regeringen tänker sanktionera då protesterar jag å det bestämdaste. Och säkert många andra också.

OBS! Med exakt samma argument som ovan när det gäller sjukhus måste också vinster för ägarna fördömas om dessa vinster genereras av skattemedel!

Läs artiklar i ämnet bl.a. här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: