• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Wanja värnar Wanja

Migrationsminister Tobias Billström
Foto: regerinskansliet

Den 2 december skrev jag under rubriken Äntligen: Arbetssökarvisum! om migrationsminister Tobias Billströms beslut som han meddelade i Ekots Lördagsintervju: människor ska kunna komma hit på arbetssökarvisum spm gäller högst tre månader. Får de jobb och kan försörja sig får de stanna här och jobba, får de inte jobb så får de åka hem. Alltså en ordning som är tämligen normal i de flesta andra länder. Expressen skriver i en ledare den 4 december:

Det vore minst sagt anständigt om vi kunde ta emot också utomeuropéer som det inte är gravt synd om. Det vore bra för integrationen. Det skulle göra Sverige mer sant multikulturellt, mindre etniskt uppdelat i ("stackars") dem och ("snälla") vi. Förhoppningsvis skulle det minska den etniska diskriminering på arbetsmarknaden som Sverige faktiskt utmärker sig för vid internationella jämförelser, och som skadar hela samhällsbygget.

s sajtWanja Lundby Wedin
Foto: LO:s sajt

Givetvis är nu facket "starkt oroat". Det ser framför sig en minskning av sin oproportionerligt stora makt att styra och ställa med människor och de ser de stora penninginflödena i form av avgifter från medlemmarna krympa och därmed sig själva alltmer marginaliserade. LO-basen Wanja Lundby Wedin är som en blind dansmus som inte vet åt vilket håll hon ska snurra nu när hon inte längre är kronprinsessa och inte längre sitter med vid regeringstaffeln. Hon är "rädd för att den enskilde arbetskraftsinvandraren ska utnyttjas" och uttalar sig desperat (tror hon att folk går på vad hon säger?):

"Facket ska inte ha makt för sin egen skull utan för att vår roll är att värna den enskilde."

Folk, gå inte på detta snömos! Fundera i stället på varför Wanja L W tror att hon behöver "värna om enskilda", varför hon inte anser att enskilda kan betros att värna sig själva? Allra helst som de människor som arbetssökarvisumen ska gälla knappast är vana vid att bli bestämda över och "värnade" av andra utan med all sannolikhet är fullt kapabla att ta hand om sig själva! Nej, vad Wanja Lundby Wedin värnar är i första hand sig själv och de andra, enskilda fackpamparna, de som yrvaket börjat inse att festen är över och som till varje pris försöker klamra sig fast vid det förgångna. Men nu har vi chansen att också i Sverige – äntligen! – börja ta eget ansvar för våra liv, våra jobb, våra löneförhandlingar och vilka partier vi själva, frivilligt vill skänka ekonomiska bidrag till (och inte med LO-tvång till s) och det ska vi inte missa!

När det gäller arbetssökarvisum är det självklart att regeringen och andra inblandade parter (också LO) måste tänka till ordentligt, precis som Expressen skriver i slutet av sin ledare. Men det känns redan betydligt lättare att andas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: