• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Tuntematon sotilas – Okänd soldat

Fältprästen Jukka LehtoGeneralmajor Ilkka AsparaFinska soldater 1Finska soldater 2Fältprästen Jukka Lehto och därefter generalmajor Ilkka Aspara talade på självständighetsdagen till finska soldater om frihet och ansvar. Att frihet inte är något självklart, att vi (Finlands folk) har fått kämpa hårt och lida svårt för den frihet vi har idag och för att vi nu lever i ett av världens främsta välståndsland. Soldaternas allvarliga miner vittnade om att de förstod vad det handlade om – de flesta har en morfar/farfar eller morfarsfar/farfarsfar eller annan nära släkting som deltagit i något av krigen eller släktingar som på olika sätt berörts av det. Det är bra att påminnas om den tur och den lycka som det innebär att vara född i ett fritt land, ett land som klarat sig undan ockupation och från att bli ”uppslukat” av den gigantiska björnen i öster.

Tuntematon sotilasOkänd soldatPå natten sändes filmen Tuntematon Sotilas på Finlands tv, filmen som på svenska heter Okänd soldat och baseras på Väinö Linnas världsberömda bok med samma namn. Filmen är av många ansedd som världens främsta krigsfilm genom tiderna. Den handlar om vad som hände en finsk kulsprutepluton under det s.k. fortsättningskriget 1941-1944, där kamratskap och hjältemod ställdes i skarp kontrast mot krigets vansinne.

Läs mer om filmen här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: