• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Mellanösternresebrev från Birgitta på Migrationsverket (1)

Birgitta ElfströmBirgitta
Foto: Merit Wager

Här följer ett resebrev från Birgitta, beslutsfattare på Migrationsverket, som tillsammans med några andra personer (en del arbetar också på Migrationsverket) ca två gånger om året reser runt i Mellanöstern för att inhämta kunskap om de länder där många asylsökande kommer ifrån. Hon och de andra gör det helt på egen tid och för egna pengar.

Vi packade resväskorna 30 minuter innan vi gick till sängs på måndag kväll och sedan bar det iväg klockan 4 på morgonen. Idag, tisdag, har vi varit i södra förorten i Beirut och sett alla sönderbombade hus. Det är helt enkelt inte klokt att någon får göra så här utan att bli åtalad!  Vi skulle besöka Hizbollahs TV kanal Al Manar, men det fanns inget kvar av byggnaden. Jag var där för ett par år sedan och blev intervjuad om jobbet som rättegångsobservator.

Tänk så många civila som lider efter det senaste kriget. Skolor har blivit bombade. Idag har vi också varit i Shatila. Där lever palestinier som på en soptippt. Vi har varit i down town och pratat med folk i olika organistioner som demonstrerar mot den sittande regeringen. De fina affärerna där är stängda. Vi ser inga turister, hotellen är tomma. En och annan Hummer glider runt på gatorna. Idag sag vi en brand new brandgul Hummer. Der finns otroligt många nya Mercedes Sport som glider runt bland folket som sitter på gatorna och tigger. Nabila är i Shatila och lär flickorna självförsvar. Killarna är ängsliga att flickorna kommer att bli starkare.

I kväll har vi varit på restaurangen uppe på kullen invid pariserhjulet. Vi satt i de mysiga korgstolarna och inmundigade arabiska mat. Helt otroligt gott!

——————————

I går tog vi en taxi från Beirut till Damaskus. Det var i en fin ny bil av modell mindre van. Chauffören talade svenska. Han kom med sin familj till Sverige i slutet av 1980. Han fick aldrig nagot jobb utan återvände till  Libanon då han blev svensk medborgare. Familjen är kvar i Sverige men kommer en månad varje år till honom. Han sa att familjen får över 10000 kronor varje månad av socialen och det var lite lite för frun har inte rad att ga ut på restaurang. I Libanon tigger många på gatan och andra glassar omkring i sina nya, brandgula Hummer-fordon.

Vi har besökt södra förorten i Beirut där hela kvarter har bombats. Där bodde  uteslutande  civila. Av Al Manara TV station finns bara ett hål i marken kvar. Palestinska flyktingar bor som på en soptipp i flyktinglägret Shatila i Beirut. För dessa barn gäller knappast någon barnkonvention. I Beiruts downtown pågår demonstrationer. Vi har talat med flera  av demonstranterna och de tänker vara kvar tills regeringen avgår oavsett hur lång tid det tar.

Vi hoppas inom några dagar ta oss till södra Libanon, Klayya och Msryayoun och Khiam, om det är möjligt säkerhetsmässigt. Migrationsverket anser som bekant inte att vi behöver länderkunskap. Det anser dock vi  och därför satsar vi själva pengar på att fortbilda oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: